VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 juni 2014

Philips zet nog meer in op gezondheidstak

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Philips gaat een deel van zijn lichtdivisie verzelfstandigen. Daarmee komt nog meer nadruk te liggen op de gezondheidstak, waarvan het bedrijf hoge verwachtingen heeft.

Met het afstoten van bedrijfsonderdelen heeft Philips de nodige ervaring.

Het bekendste voorbeeld is chipmachinemaker ASML, dat nu op de beurs meer waard is dan het voormalige moederbedrijf, dat er al een tijdje geen belang meer in heeft.

Zo'n vaart zal het met de nieuwe afsplitsing niet lopen. Philips zet nu bedrijfsonderdelen buiten de deur die componenten maken voor led-verlichting en verlichting voor de auto-industrie, maar is van plan een belang in de onderdelen te houden.

De bedrijfsonderdelen hebben een jaaromzet van 1,4 miljard euro, waarmee zij zo'n 17 procent van de omzet van de lichtdivisie (8,4 miljard in 2013) uitmaken.

Philips denkt dat de onderdelen zelfstandig beter af zijn, omdat dan ook andere partijen kunnen investeren in het bedrijf en meer klanten aangetrokken kunnen worden.

Philips wil inzetten op de productie van complete led-verlichtingssytemen en ledlampen voor de zakelijke en de consumentenmarkt. Deze verzelfstandiging zou een opmaat kunnen zijn voor een beursgang van dit deel van de divisie Lighting.

Gezondheid nog belangrijker
Door de afsplitsing wordt de gezondheidstak van Philips, Healthcare, nog iets duidelijker het belangrijkste onderdeel binnen het bedrijf. Met een omzet van 9,6 miljard euro was dat in 2013 al de grootste divisie, inmiddels gaat Healthcare richting de helft van de concernomzet.

Dat is ook waar Frans van Houten de grootste kansen lijkt te zien, zo bleek ook uit een recent interview met de topman van Philips in VEB-magazine Effect.

"De gezondheidszorg biedt ook bijzonder veel groeikansen. Mensen krijgen ziektes waaraan ze niet dood gaan, maar waarmee wel moeten leren leven. En als je je realiseert dat in de gezondheidszorg nu bijna alle kosten nog uit arbeid en medicijnen bestaan, ligt er een enorme kans in het ‘industrialiseren' van die zorg.

De inzet van technologie moet het mogelijk maken meer patiënten te helpen, met betere uitkomsten, waardoor het ook goedkoper wordt. Nu zitten we nog in een fase waarbij enorme veranderingen plaatsvinden in de VS door Obamacare (nieuwe, verplichte ziektekostenverzekering; red.).

En in Europa is de crisis nog voelbaar waardoor groei van healthcare nog niet zo zichtbaar is. Maar ik ben ervan overtuigd dat die groei er gaat komen," aldus de Philips-topman.

Beleggers tevreden
Het aanscherpen van de focus wordt door beleggers gewaardeerd: het aandeel Philips steeg op de dag van bekendmaking met ruim vier procent.


Gerelateerde artikelen

Philips heeft handen vol aan margeverbetering
Goede jaarstart Philips, maar top tempert verwachtingen
Grote verschillen tussen Philips Lighting en Osram
Voor aandeelhouders zou het mooi zijn als Philips dezelfde waardering krijgt als zijn aankopen
Voor aandeelhouders zou het mooi zijn als Philips dezelfde waardering krijgt als zijn aankopen
24-07-2017

Philips is volgens topman Frans van Houten een aantrekkelijker en overzicht…

Lees verder

philips overname

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}