VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstalarm Philips na nieuwe tegenvaller medische tak

Philips-topman Frans van Houten blijft mooie vergezichten schetsen voor de medische divisie, maar vooralsnog kampt dat onderdeel met kopwind. Nieuwe tegenvallers luiden een winstalarm in.

Net als in het eerste kwartaal verloopt ook het tweede kwartaal voor de medische tak (healthcare) niet op rolletjes.

De winstgevendheid (ebita) voor het volgens Van Houten nog altijd veelbelovende onderdeel bleef in het net afgesloten kwartaal steken op 220 miljoen euro.

Voor het hele concern zal de ebita op zo'n 400 miljoen euro uitkomen wat volgens de topman wel in lijn is met de verwachtingen.

De jobstijding komt twee weken voordat Philips op 21 juli de boeken over het tweede kwartaal opent.

‘Teleurstellend'
‘De prestatie van onze medische divisie is teleurstellend en blijft achter bij de marktverwachtingen', zegt Van Houten in het begeleidende persbericht.

De topman grijpt stevig in. Deborah DiSanzo ruimt nu als eindverantwoordelijke het veld. Eén managementlaag wordt geschrapt ‘om beter te kunnen reageren op klanten in een veranderend landschap'. Ook moet het onderdeel voortaan rechtstreeks aan Van Houten rapporteren.

Hij promoveerde DiSanzo in april 2012 nog tot hoogste baas van de medische divisie.

Deze maatregelen komen een week nadat het elektronicaconcern wereldkundig maakte een deel van haar lichtactiviteiten voor led-verlichting en verlichting voor de auto-industrie te verzelfstandigen.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de healthcare-tak ook al spelbederver. Toen waren het volgens het concern een sterke euro, tegenvallende marktontwikkelingen in China en Rusland en het stilleggen van een medische productiefaciliteit in Cleveland die zorgden voor een stagnerende omzet en een dalende winst.

Inhalen
Philips verwacht wel dat de schade in de tweede jaarhelft kan worden ingehaald.

Volgens Van Houten zal de winstgevendheid hoger uitvallen dan in dezelfde periode van 2013, onder andere omdat de stilgelegde fabriek in het Amerikaanse Cleveland vanaf het derde kwartaal geleidelijk aan weer in productie gaat.

In de laatste zes maanden van vorig jaar kwam de ebita uit op 870 miljoen euro. Dit jaar staat de teller vooralsnog op 372 miljoen euro. Over heel 2013 bedroeg de ebita 1,5 miljard euro.

Onder leiding van Van Houten kiest Philips voor nadrukkelijk voor licht, medische apparatuur en verzorgingsproducten.

De medische tak wordt steeds belangrijker. In 2013 was deze verantwoordelijk voor 43 procent van de jaaromzet van 23,3 miljard euro en ruim 60 procent van de ebita-winst.

Beleggers lijken de ingreep van Van Houten als positief te duiden. Philips is in de ochtendhandel de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van ruim 1,5 procent.

LEES MEER:

22 april 2014

28 januari 2014

26 oktober 2013

17 september 2013

22 juli 2013

6 mei 2013




Op de hoogte blijven ?





Gerelateerde artikelen