VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bod op HES Beheer definitief

Hestya Energy zet het bod op HES Beheer door. Aandeelhouders HES kunnen hun stukken tot en met 17 september aanbieden voor 43,64 euro per aandeel.

Het bestuur van de onderneming en een groot deel van de grootaandeelhouders, samen goed voor 58 procent van de aandelen, zijn akkoord met deze prijs.

Overnemer Hestya is actief in tankopslag en heeft geen beursnotering. Het bedrijf is voor 75 procent in handen van investeringsmaatschappij Riverstone.

Boekhouding
Het definitieve bod komt een week nadat HES Beheer de jaarrekening over 2013 heeft moeten aanpassen omdat het de overname van terminalbedrijf BTT onjuist in de boekhouding had verwerkt. De nettowinst werd verhoogd naar 35,1 miljoen euro, waar eerder 24,3 miljoen euro was gerapporteerd.

Deze aanpassing was technisch van aard en had volgens HES geen gevolgen voor de waardebepaling van het bedrijf, die vooral op de verwachte toekomstige kasstromen is gebaseerd.

De overnameprijs geeft slechts een bescheiden premie op de beurskoers zoals die kort voor het bod was en verschillende analisten schermden met koersdoelen die aanzienlijk hoger lagen.

Geen hoger bod
Het uitblijven van een hoger bod en het feit dat een meerderheid van de aandeelhouders bereid blijkt voor deze prijs te verkopen geeft aan dat er vermoedelijk ook niet meer in zit.

De VEB heeft in een brief en ter vergadering concrete vragen over het proces en de prijsbepaling gesteld, en kreeg te horen dat indien er een partij was geweest die meer had willen bieden, daar zeker mee gesproken zou zijn. Men wilde in principe voor de hoogste prijs verkopen. Voor een deel van de grootaandeelhouders geldt dat zij winst willen nemen.

Daar is vanuit beleggersstandpunt begrip voor op te brengen: de beurswaarde (en ook de koers van het aandeel, nauwelijks verwatering hier) van HES Beheer is in de afgelopen tien jaar vertienvoudigd, terwijl de omzet en de winst nog niet eens verdubbeld zijn.

Voor een bedrijf dat actief is in een sterk cyclische sector als overslag van droge bulk kun je de omzet- en winstontwikkeling nu eenmaal niet doortrekken zoals dat bij een bedrijf als Heineken kan, zei Kees Molenaar op de laatste aandeelhoudersvergadering.

De vooruitzichten voor bijvoorbeeld steenkool als brandstof zijn op de lange termijn zeer onzeker. Steenkool wordt nu overal ontmoedigd.

Vasthouden lijkt onaantrekkelijk
Een deel van de beleggers ziet het aandeel dat het zo goed voor hen heeft gedaan natuurlijk met pijn in het hart vertrekken. De stukken vasthouden lijkt in deze fase echter geen aantrekkelijk optie meer.

HES Beheer heeft aangekondigd er alles aan te doen om zijn beursnotering af te komen. Een juridische fusie of activa/passiva transactie kan worden uitgevoerd om de laatste aandeelhouders uit te roken.

HES belegt op 3 september een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij verdere informatie over het bod wordt verstrekt. Kees Molenaar zal na de overname zijn taken als bestuursvoorzitter vermoedelijk neerleggen.

Het aandeel HES Beheer reageerde vandaag nauwelijks op de aankondiging van de biedingstermijn. HES noteert al een paar weken rond 43 euro, iets onder de biedprijs.




Gerelateerde artikelen