VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Binck verkoopt delen die winstval moeten keren in rustige beurstijden (zoals nu)

Al jaren probeert BinckBank minder afhankelijk te worden van de beweeglijkheid van de financiële markten . Twee van de initiatieven die daarvoor moesten zorgen worden nu af gestoten.

"Het tweede kwartaal is rustig verlopen", zei Koen Beentjes, bestuursvoorzitter van online broker BinckBank, bij presentatie van de halfjaarcijfers.

In die zes woorden zit meteen het probleem van BinckBank besloten. Rust op de beurzen betekent minder handel en als klanten van BinckBank minder handelen betekent dat minder inkomsten.

In de eerst jaarhelft steeg het aantal beleggingsrekeningen met 10 procent tot bijna 450.000, geholpen door de overname van Fundcoach van SNS, en stroomde nog eens 440 miljoen euro bij vermogensbeheer binnen.

Maar het aantal transacties daalde van 2,4 miljoen naar 1,9 miljoen, waarbij vooral de krimp van 28 procent in Nederland zorgelijk oogt.

De rust op de beurzen deed de onderliggende nettowinst in het tweede kwartaal dalen met liefst 26 procent tot 8,5 miljoen euro, oftewel 12 cent per aandeel.

Analisten hadden wel rekening gehouden met een wat minder kwartaal, zeker vergeleken met het wel bewogen eerste kwartaal van dit jaar waarin Binck nog 17 cent per aandeel verdiende. De consensus lag echter op een winst van 14 cent per aandeel.

Ook beleggers zijn weinig enthousiast over de cijfers. Het aandeel ging in een eerste reactie op het nieuws met vijf procent of meer naar beneden.


In de verkoop
BinckBank probeert al tijden minder afhankelijk te worden van de activiteiten van beleggende klanten. Dat was ook de ratio achter de oprichting van pensioenuitvoerder BeFrank, waarvan Binck voor vijftig procent eigenaar was.

Het concern wilde meer inkomsten uit vermogensopbouw genereren om minder afhankelijk te worden van transactieinkomsten.

Aan die strategie lijkt nu een einde te komen. Binck verkoopt voor 19,5 miljoen euro zijn 50 procentbelang in joint venture BeFrank aan partner Delta Lloyd.

Binck maakt op de verkoop een boekwinst van 15,5 miljoen euro. Daarmee kan Binck zich volledig richten op de verdere Europese uitrol van zijn brokerage activiteiten en Alex vermogensbeheertak.
Verder is Binck van plan onderdeel Able te verkopen aan BlackFin Capital Partners.

Able is marktleider in Nederland waar het gaat om uitbestede verwerking van effectentransacties voor financiële instellingen en het aanbieden van software onder licentie. Wat deze transactie gaat opleveren is onduidelijk.

Kapitaalteruggave
Drie maanden geleden had Binck laten weten dat een kapitaalniveau van 200 miljoen euro afdoende is om alle bedrijfsrisico's af te dekken.

Alles daarboven, gecorrigeerd voor het reguliere dividend, zijnde de helft van de onderliggende nettowinst, zal worden uitgekeerd in de vorm van een extra dividend of inkoop eigen aandelen. Per 30 juni bedraagt het surplus 10 miljoen euro. Dat bedrag is vrijwel gelijk aan de halfjaarwinst.

De kans bestaat daarmee dat aandeelhouders vrijwel de gehele jaarwinst uitgekeerd krijgen, de helft regulier dividend en de andere helft kapitaalrestitutie.

Beentjes is er echter als de kippen bij om te laten weten dat het lang niet zeker is dat een surplus van 10 miljoen euro maatgevend is voor de komende jaren.

Voorbode
Ook de maand juli is volgens Beentjes rustig begonnen. De toegenomen geopolitieke spanningen zullen ongetwijfeld voor meer beweging zorgen, maar kan beleggers natuurlijk ook passiever maken.

Wellicht dat Binck meer zwakte voorziet. Voor nu krijgen beleggers een interim-dividend van 10 cent, een pay-out van 29 procent waar dat vorig jaar 42 procent was.

LEES MEER:

22 april 2014

21 oktober 2013

8 mei 2013

 4 februari 2013

10 september 2012

10 september 2012

30 januari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen