VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Traditionele navigatiekastjes zijn de echte winstpakkers bij TomTom

Vooral door beter dan verwachte verkoop van traditionele navigatiekastjes kan TomTom opnieuw de winstprognose opkrikken. Het is de vraag of dat beleggers hoop geeft voor de toekomst.

Net als in de eerste drie maanden heeft TomTom opnieuw een kwartaal met omzetgroei afgesloten, zij het bescheiden met 1 procent tot 252 miljoen euro.

Door een flink hogere brutomarge kon de nettowinst met 1 miljoen euro omhoog tot 10 miljoen euro.

Dat biedt ruimte de winstprognose verder aan te scherpen van nog 20 cent per aandeel begin dit jaar en een kwartje bij de eerste kwartaalcijfers tot minimaal een kwartje.

De beurskoers zit dan ook weer duidelijk in de lift, ondanks dat de snelle expansie bij nieuwe groei-initiatieven enigszins uitblijft.

Navigatiekastjes verrassen
Waar het bedrijf jaren leed onder de snel krimpende markt voor navigatiekastjes (‘PND), weet het hier nu al enkele kwartalen op rij tegen de markt in groei te realiseren.

Het gaat dan vooral om de Europese PND-markt, die voor circa 52 procent in handen is van TomTom.

Door het grote marktaandeel en innovatieve vermogen wist het de gemiddelde verkoopprijs van de kastjes te verhogen en een verdere krimp van de Europese markt met 11 procent te trotseren.

In de Noord-Amerikaanse markt is de pricing power van TomTom een stuk geringer. Hier is het marktaandeel van het Nederlandse technologiebedrijf 15 procent, terwijl deze markt ongeveer de helft kleiner is dan de Europese markt.

Nieuwe groeirichtingen
Intussen werkt TomTom hard aan de expansie van nieuwe groeimogelijkheden ter vervanging van de stagnerende PND-markten en als verdediging tegen de steeds grotere concurrentie van spelers als Apple, Google en Microsoft.

Zo timmert het bedrijf goed aan de weg met een geavanceerd sporthorloge voor fitness doeleinden en heeft het een leidende positie opgebouwd in de groeiende markt voor wagenparkbeheer (‘Telematics'). Deze twee initiatieven doen het goed, maar er zijn ook tegenvallers.

Niet alles gaat goed
Zo is sprake van een verdere krimp van de omzet van inbouwnavigatiesystemen in auto's, de hardware dat valt onder het onderdeel Consumer. De omzet viel hier terug van 23 miljoen euro naar 19 miljoen euro.
Exclusief Automotive Hardwarede groeide de consumentenomzet voor het tweede kwartaal op rij.

Het onderdeel ‘Automotive', geleverde navigatiesoftware aan verschillende autofabrikanten, boekte in het tweede kwartaal voor het eerst sinds lange tijd weer groei, maar dat is vooralsnog niet genoeg om de meubelen te redden.

Helemaal matig gaat het nog altijd bij het onderdeel ‘Licensing', de verhuur van de meest actuele kaarten en verkeershulpmiddelen aan derden als smartphonefabrikanten.

De omzetdaling van 12 procent in het eerste kwartaal wordt gevolgd door een krimp van 5 procent.

Blijven investeren
TomTom zal er hard aan moeten blijven trekken om de groei weer echt structureel te pakken te krijgen en naar een hoger plan te tillen. Dat vergt grote investeringen.

Gelukkig beschikt het bedrijf over een nettokaspositie, maar het zal een hele klus worden met de grote jongens mee te blijven doen.

LEES MEER:

29 april 2013

30 oktober 2013

30 oktober 2013

25 juli 2013

1 juli 2013



Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen