VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitstekend halfjaar HES doet twijfels aan juiste biedprijs oplaaien

De uitstekende prestaties van Hes Beheer en verdwenen onzekerheden rechtvaardigen een hoger overnamebod op het bedrijf.

Het Rotterdamse havenoverslagbedrijf HES Beheer heeft in de eerste helft van dit jaar het nettoresultaat met 19 procent opgevoerd. Het genormaliseerde resultaat per aandeel nam toe van 1,22 naar 1,40 euro, ondanks de toename van het aantal uitstaande aandelen.

Die winstsprong is mede te danken aan stijging in de aanvoer van bulkproducten met bijna 7 procent. Alle marktsegmenten (kolen, industriële mineralen, agribulk/biomassa en olieproducten) lieten groei zien. Vooral de overslag van ijzererts trok fors aan, hoewel hier sprake is van werkzaamheden die tijdelijk van aard zijn.

Aanpassingen
De cijfers over 2013 zijn aangepast in verband met een eenmalige herwaardering van 10,8 miljoen euro van de deelneming in Botlek Tank Terminal (BTT). Er werden kosten genomen voor de overname van ATIC en de beoogde overname van HES Beheer zelf. Deze kwamen neer op 3,8 miljoen euro.

Nieuwe boekhoudregels (IFRS 11) staan proportionele consolidatie van joint ventures niet langer toe. Hierdoor worden OBA en Rotterdam Bulk Terminal (RBT) met ingang van dit jaar niet langer in de (proportionele) consolidatie betrokken.

HES Beheer is na de overname van de resterende 78 procent in logistiek dienstverlener ATIC Services nu volledig eigenaar van dat bedrijf. Ook voor de belangen in andere deelnemingen gelden nu andere percentages.

Deelneming OBA heeft dit jaar een terrein van een collega-stuwadoorsbedrijf overgenomen dat als een enclave binnen de bestaande terminal van OBA lag. OBA heeft nu een aaneengesloten terrein van 70 hectare waardoor belangrijke efficiencyvoordelen te behalen zijn.

Al dit soort ontwikkelingen zorgt ervoor dat het huidige HES Beheer er wezenlijk anders uitziet dan het HES Beheer van vorig jaar. Dat geldt ook voor de cijferopstelling zoals beleggers die vandaag voorgeschoteld krijgen.

Het geduld van beleggers is met de aangekondigde overname van HES Beheer door Hestya al behoorlijk op de proef gesteld. Het aandeel lag er op het moment dat het bod kwam vorig jaar niet al te best bij als gevolg van onzekerheden over de toekomstige groei van kolen en de oplevering van nieuwe kolencentrales. Nu blijkt dat de groei gewoon hard doorzet. Daar komt bij dat met ATIC een mooie overname is afgerond.

Hogere prijs gerechtvaardigd
Voor Hestya zijn er veel onzekerheden weggevallen. Dat rechtvaardigt een hogere prijs voor het aandeel. Het aandeel koerst op dit moment nog keurig onder de biedprijs, maar zonder overnamebod zou het best eens aanzienlijk hoger hebben kunnen staan.

Uit het biedingsbericht zoals dat deze week naar buiten werd gebracht bleek dat de overnameprijs van 43,64 euro is gebaseerd op achterhaalde informatie. Er is gerekend met koersdoelen uit analistenrapporten waarin de overname van ATIC nog niet is meegenomen.

Ook de geboden premie wordt geflatteerd. Zo wordt er gemeld dat het overnamebod 16,1 keer de verwachte winst per aandeel over 2013 zou bedragen tegen een historisch gemiddelde van een kleine 12. Als we het huidige HES Beheer beschouwen lijkt het er meer op dat er slechts een kleine premie wordt betaald op dat historisch gemiddelde.

Vandaag maakt HES een winst per aandeel van 1,40 euro bekend en eerder deze week zagen wij een analistenrapport voorbijkomen waarin een winst per aandeel werd verwacht van 3,16 euro dit jaar en zelfs 3,94 euro in 2016. 16,1 keer 3,16 euro is geen 43,64 maar 50,88 euro. Als we met die taxatie voor 2016 rekenen komen we zelfs op ruim 63 euro.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen