VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express stelt het geduld van beleggers op de proef

Na de mislukte verkoop anderhalf jaar geleden gaat veel aandacht van TNT Express uit naar het meest winstgevende onderdeel: Europa. Maar verbetering van het resultaat blijft hier uit.

Topman Tex Gunning maakt bij de tweede kwartaalcijfers bekend dat gedetailleerde strategische plannen pas volgend jaar bekend worden gemaakt in plaats van dit najaar zoals eerder toegezegd.

En dat terwijl aandeelhouders TNT Express verlegen zitten om meer duidelijkheid.

Hoewel het intern rommelt - recentelijk zijn de cfo, hoofd personeelszaken en twee investor relations mensen opgestapt - is het sinds het afketsen van de overname betrekkelijk stil.

De belangrijkste boodschap aan beleggers was dat het concern zich richt op kostenbesparingen en de focus (weer) legt op de Europese markt.

Uit de tweede kwartaalcijfers blijkt echter dat het beroerd zaken doen is in Europa.
Europa stelt teleur

In het tweede kwartaal liep de omzet in Europa terug met iets meer dan 2 procent tot 799 miljoen euro. De (aangepaste) operationele winst daalde van 46 miljoen euro tot 45 miljoen euro.

Waar andere bedrijven de in de eurozone zien, lijkt hier bij TNT Express nog geen sprake van.
Het concern spreekt zelf van ‘onevenwichtige economische groei en concurrentiedruk' op het continent. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Italië was het als gevolg van felle concurrentie lastig zaken doen. Het Verenigd Koninkrijk was het enige onderdeel waar de winst wederom verslechterde.

Dat de winst niet verder terugviel zal te maken hebben met een stevige kostenbesparingen van 33 miljoen euro (eerste kwartaal 30 miljoen euro) op groepsniveau die voor het grootste deel in het Europese onderdeel zullen vallen.

Toch verwacht TNT Express een ´positieve ontwikkeling´ van de operationele winst bij dit onderdeel voor de rest van het jaar.

Braziliaans lek boven
Waar Europa teleur stelt gaat het zichtbaar beter bij de overige onderdelen.

Bij de activiteiten in Azië, het Midden Oosten en Afrika steeg de voor de verkoop van het Chinese vrachtvervoeronderdeel gecorrigeerde omzet met 6,3 procent. De operationele winst steeg zelfs met 40 procent tot 21 miljoen euro.

De verkoop van de buitengewone omvangrijke maar laag renderende Chinese activiteit en een betere benutting van de capaciteit zorgde er voor dat de opbrengst per vervoerde kilo vracht van 55 eurocent naar 3,18 euro steeg.

Ook in Brazilië lijkt het tij te keren. Het concern maakte begin vorig jaar bekend deze verlieslatende activiteiten te willen verkopen, maar liet bij de jaarcijfers 2013 weten het onderdeel toch binnenboord te houden.

Na jaren van krimp en verliezen steeg de omzet hier in het tweede kwartaal met 11,3 procent tot 89 miljoen euro. Ook sloeg het verlies in het tweede kwartaal van 2013 van 4 miljoen euro om in een winst(je) van 2 miljoen euro halverwege dit jaar.

Vanuit beleggingsperspectief blijft het Braziliaanse avontuur met honderden miljoenen euro's aan afschrijvingen overigens een zeperd, maar aandeelhouders zullen blij zijn dat het lek boven is.

TNT Express verwacht voor beide onderdelen een ‘significante' verbetering van de resultaten ten opzichte van vorig jaar.

2015-doelstellingen ambitieus
Topman Gunning houdt vast aan de financiële doelstellingen voor dit jaar. Daarbij hoort de kanttekening dat het concern genoodzaakt is de marketinguitgaven met een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen euro op te schroeven om de concurrentie bij te benen.

Beleggers zullen het meeste speculeren of de doelstellingen voor 2015 overeind blijven op de Investor Day van 18 februari volgend jaar.

Nu lijkt Europa de zwakke schakel. TNT Express ambieert in dat jaar een winstmarge van 8 procent en een groei van de omzet van 2 procent.

In het tweede kwartaal van dit jaar bleef de marge steken op 5,6 procent en daalde de omzet.

Hoewel verdergaande kostenbesparingen de marge een impuls zullen geven, lijkt een versnelling van de economische groei in Europa een vereiste om de 8-procent-winstdoelstelling te kunnen realiseren.

Beleggers hebben hun bedenkingen. Het aandeel TNT Express is met een daling van ruim 5 procent tot 6,13 euro de grootste verliezer op het Damrak.

VIER KEER TNT CIJFERS EXPRESS
- Op groepsniveau daalde de omzet van TNT Express met een kleine 6 procent tot 1,7 miljard euro. Gecorrigeerd voor de verkoop van een Chinees onderdeel en de Nederlandse Fashion-tak steeg de omzet met 1,1 procent. 

- De aangepaste operationele winst steeg van 60 miljoen euro tot 82 miljoen euro. Dit kwam voornamelijk door een verbetering van de resultaten buiten Europa (´Main´) en door kostenbesparingen.

- TNT Express is één van de weinig bedrijven die meer cash dan schulden op de balans heeft staan. De (netto) cashpositie bedroeg halverwege dit jaar 395 miljoen euro (eerste kwartaal 2014: 402 miljoen euro).
- De cashpositie is geen overbodige luxe. De Franse mededingingsautoriteit vermoedt dat TNT Express (en branchegenoten Fedex en Royal Mail) zich schuldig hebben gemaakt aan afspraken om de concurrentie te beperken.

Naar de omvang van een mogelijke boete is het gissen maar analisten van ING gaan uit van een bedrag dat tussen de 83 en 165 miljoen euro ligt. 

LEES MEER:

4 april 2014

  18 februari 2014

30 januari 2014

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013




Gerelateerde artikelen