VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste tekenen van stabilisatie omzet en winst zichtbaar bij KPN

KPN-topman Eelco Blok blijft er vanuit gaan dat de financiële resultaten eind dit jaar zullen stabiliseren. De eerste tekenen hiervan zijn inmiddels zichtbaar.

In de laatste weken was KPN geen prettige belegging. De aandelenkoers daalde in minder dan anderhalve maand met 17 procent.

Ter vergelijking, de daling van een brede index met Europese telecombedrijven was met minder dan 5 procent aanzienlijk beperkter.

Dat KPN goedkeuring kreeg voor de verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus bleek op de beurs minder waard dan het gegeven dat grootaandeelhouder América Móvil duidelijk maakte geen interesse (meer) te hebben in KPN.

Toen de Mexicanen daadwerkelijk aandelen in KPN gingen verkopen liep de overnamefantasie die in het aandeel zat snel uit de koers.

Stabilisering
De publicatie van de halfjaarcijfers brengen verandering in die dalende trend. Beleggers lijken hoop te putten uit de herhaalde verwachting van topman Blok dat de financiële resultaten aan het eind van het jaar zullen stabiliseren.

Wie door de stevige minnen in de resultaten heenkijkt, ziet inderdaad de eerste tekenen van stabilisatie.

Voor het eerst in meer dan een jaar is de omzet van KPN afgelopen kwartaal niet verder gekrompen. De operationele winst (ebitda) is zelfs licht gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

De verbetering wordt volledig gedragen door de voor het eerst zichtbare besparingen van 75 miljoen euro uit het langjarig kostenreductieprogramma.

Hier zit nog meer in het vat: het concern streeft naar een totaal aan jaarlijkse besparingen van 300 miljoen euro in 2016.

Groei de uitdaging
De grote vraag is of KPN de omzet op het huidige niveau kan houden, of misschien weer wat kan laten groeien.
Hiervoor moet het 4-G netwerk en bundelpakketten (tv, internet, vast en mobiel bellen) gaan zorgen.

 
In dit opzicht zijn de cijfers over het eerste kwartaal bemoedigend. Zo kreeg KPN er bij mobiel 53 duizend klanten bij door in te zetten op 4G en bundeling met andere producten.

Toch komt de groei van het aantal klanten nog niet terug in een stijging van de verkopen. Dat duidt op het feit dat het concern in een vechtmarkt opereert met druk op de tarieven.

Versneld besparen bij zakelijk
De teleurstellingen in de tweede kwartaalcijfers zitten duidelijk bij het zakelijke segment. De omzet blijft hier achteruitkachelen omdat klanten hun "productportfolio blijven rationaliseren".

Het noopt topman Blok tot het opvoeren van de reorganisatie bij deze tak. Daardoor verdwijnen dit jaar in totaal 400 tot 500 arbeidsplekken, nadat in het eerste halfjaar al ongeveer 150 banen verloren gingen.

Het banenverlies is onderdeel van de eerder aangekondigde reorganisatie, die in totaal 1500 tot 2000 arbeidsplaatsen kost.

Overnames
In de cijfers van KPN zijn de resultaten van het Duitse dochterbedrijf E-Plus niet meer meegenomen. Het onderdeel wordt naar verwachting dit kwartaal verkocht aan het Spaanse Telefónica.

Door de verkoop komt er in één keer een bedrag binnen van ongeveer 5 miljard euro. Dit zorgt voor een significante verbetering van de balans voor het concern.

Het betekent ook dat er weer ruimte is voor dividend. Het concern wil in twee etappes 7 eurocent uitkeren over 2014. In 2015 moet het dividend verder groeien.

LEES MEER:

2 juli 2014

25 april 2014

9 april 2014

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014




Gerelateerde artikelen