VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waar het voorheen relatief eenvoudig was om gezamenlijk in een vereniging te beleggen (een beleggingsstudieclub), is dat in de afgelopen jaren – wegens toegenomen regeldruk – veel lastiger geworden.

Beleggingsstudieclubs in verenigingsverband dienen aan een groot aantal wetten en regels te voldoen en erop toe te zien dat de club en leden daaraan blijven voldoen. Dit vereist een professionele organisatie en dat overstijgt het hobbymatige karakter dat een beleggingsstudieclub in veel gevallen heeft.

In dit artikel heeft de VEB aandacht besteed aan het sterk veranderde speelveld. De VEB adviseert reeds bestaande beleggingsstudieclubs scherp in de gaten te houden in hoeverre zij voldoen aan de regelgeving. In de gevallen waar het hobbymatig karakter de overhand heeft, is het raadzaam om serieus te overwegen of ontbinding van de vereniging niet een betere oplossing is. 

Schaduwportefeuille
Er is een alternatief voor de beleggingsstudieclub. Dat is het gezamenlijk bijhouden van een schaduwportefeuille. Dit kan binnen het formele kader van een vereniging, maar ook op informele wijze, zonder de verenigingsrechtelijke administratieve verplichtingen. Deze schaduwportefeuille kunnen de geïnteresseerden periodiek bespreken.

Ook in deze vorm zijn er afspraken te maken over een taakverdeling met betrekking tot het selecteren en volgen van bepaalde beleggingen, of het uitzoeken van bepaalde zaken zoals de kosten van beleggen. Een aantal brokers biedt de mogelijkheid om met virtueel geld, zonder risico een schaduwportefeuille in te richten. Vanzelfsprekend staat het de leden vrij – voor eigen rekening en risico – te beleggen, al dan niet conform deze schaduwportefeuille.  

Het bijhouden van een schaduwportefeuille en het voor eigen rekening beslissen over beleggingen scheelt administratieve rompslomp, aansprakelijkheden en kosten voor onder meer professionele ondersteuning. En het blijft zo mogelijk om samen op een informele manier te leren over beleggen en om interessante ideeën uit te wisselen.  

Meer leren over beleggen? Onze uitgebreide kennisdatabank is hier te vinden.

Lid worden? De voordelen van het VEB lidmaatschap vindt u hier


  Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen