VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor einde jaar beursgang brillenketens Hal

Brillenketens als Pearle en Eye Wish Groeneveld zullen nog dit jaar een beursnotering krijgen. Als dat lukt tegen een vergelijkbare waardering als enkele nu al beursgenoteerde concurrenten, kan een aanzienlijke verborgen waarde worden ontsloten bij Hal.

De beursgang van GrandVision, waar alle brillenketens van investeringsmaatschappij Hal onder vallen met totaal ruim vijfduizend filialen verspreid over de hele wereld is inmiddels in volle voorbereiding.

Onder voorbehoud van het beursklimaat verwacht Hal de beursgang op zijn vroegst eind november van dit jaar waarbij het 20 tot 25 procent van de stukken op de markt wil brengen.

Klus
Het is de laatste grote klus voor de eind september afzwaaiende topman Martijn van der Vorm.

De nazaat van de stichters van de Holland America Lijn schuift na 25 jaar als bestuursvoorzitter door naar een plekje in de raad van commissarissen. Huidig bestuurder Melchert Groot zal hem als hoogste man opvolgen.

Hal had bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers in mei al aangeven een beursgang van de brillenketens te onderzoeken.

Daarvoor werd al langer gespeculeerd op een beursgang, zeker toen Hal in de zomer van 2010 de backoffice van GrandVision en Pearle in elkaar schoof voor meer synergie. Een operatie die een jaar in beslag nam.

Hal heeft momenteel een 98,7 procent belang in GrandVision met ruim 4.900 filialen. De andere ketens die vallen onder Atasun Optiek (95 procent belang en 85 filialen) en Shanghai Red Star Optical (78 procent belang en 58 winkels) blijven buiten de beursgang.

Waardering
De optiekketens van Hal boekten over de eerste zes maanden een omzet van iets meer dan 1,4 miljard euro. Autonoom (vergelijkbare winkelomzet) gaat het over een groei van 3,9 procent.

Ook het bedrijfsresultaat van de brillenwinkels ging omhoog: van 136 miljoen euro naar 170 miljoen euro. Maar daar zit wel een positief effect van acht miljoen euro in door gewijzigde boekhoudmethodiek.

Analisten van KBC hadden in mei een mogelijke marktwaarde afgegeven voor GrandVision van 5,4 miljard euro, ruim het dubbele waarvoor deze bij Hal in de boeken staat.

De eerste winst zou zitten in het feit dat Hal voor haar eigen boekhouding een afslag neemt van ruim 25 procent op niet beursgenoteerde belangen vanwege een gebrekkige liquiditeit.

KBC liet zich bij zijn waardebepaling leiden door de waarderingen die de al beursgenoteerde ketens Luxottica uit Italië en Fielmann in Duitsland toebedeeld krijgen.

Een marktconforme waardering voor GrandVision zou de nettovermogenwaarde van Hal volgens KBC zo boven de 10 miljard euro doen uitstijgen, oftewel rond de 145 euro per aandeel, tegen een huidige boekwaarde en marktvan circa 107 euro per aandeel.

Meer waard
GrandVision zou op ‘marktwaarde’ circa 53 procent van de totale nettovermogenswaarde van Hal uitmaken.

Met andere woorden, Grandvision zou meer waard zijn dan de totale waarde van alle belangen die Hal bezit in beursfondsen en overige niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Dat zijn tankopslagbedrijf Vopak (48,2 procent), maritiem dienstverlener Boskalis (34,3 procent), SBM Offshore (13,5 procent), de Italiaanse brillenfabrikant Safilo (41,9 procent) en overige niet-beursgenoteerde belangen waaronder  FD Mediagroep, Pontmeyer en Ahrend.

Verdere groei
Vooralsnog is het afwachten tegen welke introductiekoers Hal GrandVision in de markt wil zetten.

De investeringsmaatschappij zegt er vooralsnog weinig over, maar een beursgang van de optiekketens geeft het waarschijnlijk meer mogelijkheden om het brillenimperium verder uit te breiden en meer schaalvoordelen te behalen.

Hal heeft haar optiekketen vooral uitgebouwd door een groot aantal overnames. Autonoom valt er mogelijk ook wat te verwachten, bijvoorbeeld omdat brillen vanwege de toenemende vergrijzing een groeimarkt zijn.

De opkomst van oog-laseren en concurrentie uit Azië vormen bedreigingen, maar oog-laseren wordt inmiddels ook al hier en daar aangeboden door opticiens. Tegelijkertijd zijn brillen nog altijd gewild als modeaccessoire.




Gerelateerde artikelen