VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ryanair en Easyjet groter en ambitieuzer dan prijsvechter van Air France-KLM

Air France-KLM wil van Transavia een leidende Europese prijsvechter maken en zo de concurrentie met Ryanair en EasyJet aangaan. De Nederlandse prijsvechter is en blijft in Europees perspectief echter een kleine speler.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern presenteerde donderdag zijn strategie tot 2020. Het bedrijf gaat vooral door met het snijden in de kosten. Daarnaast wordt echter ook circa 700 miljard euro geïnvesteerd in Transavia.

Transavia moet op vijf tot tien nieuwe vliegvelden een uitvalsbasis vestigen. Daarnaast moet de vloot ruim verdubbelen tot 100 vliegtuigen. Dit moet resulteren in een groei van het aantal passagiers tot 20 miljoen in 2017.

Dit gaat overigens niet gepaard met de aankoop van nieuwe vliegtuigen. De groei wordt grotendeels gerealiseerd door het overhevelen van vluchten van Air France naar Transavia. Hierbij volgt Air France-KLM de aanpak die Lufthansa vorig jaar invoerde met zijn lagekostendochter Germanwings.

Leidende prijsvechter
Air France-KLM spreekt nadrukkelijk van de ambitie om ‘een van de leidende prijsvechters van Europa’ neer te zetten. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat deze aankondiging op de hoofdkantoren van Ryanair en EasyJet met angst en beven is ontvangen.

Transavia is en blijft namelijk een kleine speler. De passagiersaantallen en groeiambities van de grote twee prijsvechters zijn namelijk van een totaal andere orde (zie tabel).

Tabel: 4 Europese prijsvechters
PrijsvechterPassagiers 2013 Doelstelling (jaar)Marktwaarde (euro)
Ryanair81 miljoen 110 miljoen (2019)10,4 miljard 
EasyJet60 miljoen    6,9 miljard   
Transavia  9 miljoen  20 miljoen (2017) 2,6 miljard (Air France-KLM) 
Germanwings  8 miljoen 20 miljoen (2015) 6,4 miljard (Lufthansa)

Daarnaast is 700 miljoen euro aan investeringen klein bier in de wereld van de prijsvechters. Easyjet besloot vorig jaar voor ruim 9 miljard euro 135 nieuwe Airbus-vliegtuigen te bestellen.

Andere orde van grootte
Ryanair onthulde onlangs een order voor 200 nieuwe Boeings, te leveren tot 2024. Totale waarde van deze order: 22 miljard euro.

Deze investering moet Ryanair helpen om door te groeien naar 150 miljoen passagiers in 2024. Interessant is dat het daarbij nadrukkelijk ook de bedoeling is een sterkere positie te verwerven op de grotere vliegvelden.

In andere woorden: Ryanair zoekt de strijd met de gevestigde luchtvaartmaatschappijen. Easyjet zag de traditionele vervoerders al als belangrijkste concurrenten.

Transformatie
Terwijl de echte prijsvechters in Europa dus steeds verder de markt van Air France-KLM en Lufthansa op trekken, proberen deze zich zelf te transformeren tot prijsvechter om het vege lijf te redden. Het is de vraag of dat een winnende strategie is, helemaal gezien de beperkte schaal die voor Transavia en Germanwings wordt nagestreefd.

Een blik op de beurswaarde van de vier bedrijven maakt in ieder geval wel duidelijk wie investeerders denken dat de winnende partijen zijn in strijd in het luchtruim. 

Ryanair, dat alleen in Europa opereert, is op dit moment bijvoorbeeld bijna vier keer zoveel waard als Air France-KLM, een bedrijf met een groot internationaal netwerk.

LEES MEER:

20 september 2013

26 juli 2013

7 juni 2013


3 mei 2013

22 februari 2013

7 december 2012

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

26 januari 2012

13 januari 2012





Gerelateerde artikelen