VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beschermingsconstructie Heineken kost beleggers geld

Heineken meldt dat het een overnamebod van concurrent SABMiller heeft afgewezen. Eerder dit jaar zou de grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, interesse hebben getoond in Heineken. Is een biedingsstrijd aanstaande?

Heineken is een geweldig sterk merk.

Dat maakt dat een bod een flinke premie op de beurswaarde zal moeten neerleggen. Toch reageert de koers maandag maar met een bescheiden plusje op het bericht.

Dat heeft alles te maken met de stevige beschermingsconstructie. De familie Heineken controleert het bedrijf met slechts een kwart van de uitstaande aandelen, via de bekende getrapte constructie met Heineken Holding.

Het wordt steeds meer de vraag of de minderheidsaandeelhouder die de familie feitelijk is de meerderheid geen tekort doet door al zo snel voor een eventuele overname te gaan liggen.

Minder sentimenteel
Driekwart van de beleggers in aandelen Heineken en Heineken Holding zullen er minder sentimenteel in staan. ‘Money Talks' in dit soort zaken. De familie De Groen was ook lange tijd fel gekant tegen een overname van hun familiebedrijf Grolsch.

Totdat SABMiller in 2007 een bod op tafel legde dat maar liefst 84,3 procent boven de beurskoers lag. Die prijs brak elk verzet. Als iemand veel, mogelijk zelfs te veel, wil betalen, moet je een wel heel goede reden hebben om niet te verkopen.

Met een overnamepremie van 84 procent zou het aandeel Heineken 110 euro opleveren. Moet de familie een dergelijk bod in de wind slaan? Dat lijkt economisch niet rationeel.

Beurs in vrees
Voor de Amsterdamse beurs zou de overname natuurlijk een groot verlies zijn. Heineken is een cruciaal bolwerk op het Damrak.

Er zitten maar vijf bedrijven in de AEX die meer waard zijn: Shell, Unilever, ING, ASML en Arcelor. Van die vijf is in de ogen van beleggers waarschijnlijk niet één zo oer-Hollands als de bierbrouwer.

Maar de meeste beleggers zouden een bod boven de 100 euro voor Heineken vermoedelijk toch willen accepteren. Het alternatief is namelijk dat SABMiller zou kunnen worden overgenomen door AB Inbev.

Een samengaan van de nummers één (Beck's, Budweiser, Corona) en twee (Coors, Grolsch, Miller) zou van Heineken een nummer twee op de wereldbiermarkt maken met een onoverkomelijke achterstand. Voor eeuwig vechtend tegen de Bierkaai, daar worden aandeelhouders ook niet vrolijk van.

Zonder de getrapte beschermingsconstructie zou het aandeel Heineken nu aanzienlijk hoger staan. Het wordt tijd voor echte aandeelhoudersdemocratie bij Heineken.



Gerelateerde artikelen