VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Splitsing Philips moet chagrijn van beleggers over winstalarm wegnemen

Philips-topman Frans van Houten is geen man van kleine ingrepen. Door nu de lichtdivisie apart te zetten, is een definitieve splitsing van het 123 jaar oude bedrijf een feit.

Halverwege zijn vierde jaar als topman van Philips komt Frans van Houten met een radicale ingreep.

Dat doet hij niet vanuit de vertrouwde Amsterdamse Breitnertoren, maar in een Londens conferentiecentrum waar Philips haar jaarlijkse ontmoeting heeft met analisten.

Het conglomeraat is verleden tijd nu het elektronicaconcern de aloude lichtdivisie afstoot en de overblijvende onderdelen gezondheidzorg (healthcare) en consumer lifestyle (tandenborstels, scheerapparaten, keukenmachines) samenvoegt.

Beleggers blijken enthousiast over de plannen, gezien de stijging van het aandeel op de beurs na bekendmaking.

Historisch
De beide divisies smelten samen en gaan verder onder de naam HealthTech. Volgens Van Houten gaat het bedrijf daarmee ‘de volgende fase van de transformatie in'.

Samen waren die in 2013 goed voor 15 miljard euro omzet en een bedrijfsresultaat van 1,74 miljard euro. De lichtdivisie hield ongeveer een half miljard euro (ebit) over op een omzet van 8,4 miljard euro.

Het is een historische maatregel voor het elektronicaconcern. Philips heeft sinds haar ontstaan in 1891 aan de wieg gestaan van baanbrekende uitvindingen op het gebied van licht en allerhande toepassingen daarvan.

‘We zetten nu twee gefocuste bedrijven op die kunnen groeien en waarde moeten creëren', aldus de topman in het begeleidende persbericht.

Philips voelt de druk om weer groei te laten zien. De afgelopen tijd hadden zowel de licht- als gezondheidstak te kampen met tegenslagen. Per saldo is de beurskoers (nu rond 23,85 euro) onder het bewind van Van Houten vooralsnog niet van haar plaats gekomen.

Terugplooien

Frans van Houten is zich meer en meer aan het terugplooien op de markten waar Philips het verschil kan maken. In dat kader keilde hij al eerder de cd-spelers, mp3-spelers, dvd-spelers, en koptelefoons de deur uit.

Begin juni zei de topman in een interview met VEB-magazine Effect ook niet zozeer te hechten aan de drie divisies.

Op de vraag of Philips op langere termijn wel door wil met de bestaande drie divisies zei hij ‘niet zozeer naar het begrip drie divisies [te kijken], maar veel meer naar de onderliggende onderdelen'.

‘We hebben veertig onderdelen met een gemiddelde grootte van 600 miljoen euro omzet, variërend van 100 miljoen euro tot twee miljard euro. Die hebben allemaal onderscheidenlijke karakters. We gebruiken de kwaliteiten van Philips, zoals het merk, de technologie en de domeinkennis', aldus van Houten.

Ook die tientallen onderdelen waren niet in beton gegoten. ‘Dat is een behoorlijk getal dus je moet voortdurend kijken waar je waarde kunt toevoegen en bij welk onderdeel niet. En dat doen we op een dynamische wijze. In die zin hebben we onze televisies en het audio-en video-onderdeel verkocht', zei Van Houten.

Siemens-scenario
Welke vorm een splitsing precies zal krijgen, is nog niet geheel duidelijk. Maar de zet van Philips vertoont gelijkenissen met die van de Duitse branchegenoot Siemens halverwege vorig jaar.


Toen nam technologisch conglomeraat Siemens afscheid van zijn verlichtingsbedrijf Osram, in omzet gemeten de nummer twee in de wereld na Philips, via een zogeheten spin off. Siemens-beleggers kregen voor elke 10 aandelen Siemens één aandeel Osram.

Het onafhankelijke lichtbedrijf doet het sinds de beursintroductie niet onverdienstelijk. De koers steeg 35,5 procent tegenover de brede Duitse index die ongeveer 20 procent aandikte.

Lucratief
Dit komt overeen met verschillende bredere onderzoeken die aantonen dat het over het algemeen lucratief is om in de aandelen van het verzelfstandigde onderdeel te stappen omdat dergelijke bedrijven meer focus hebben.

Al valt bij de casus Siemens wel een nadeel van meer focus op. Een hoger risicoprofiel. Het risico (koersschommelingen) van een aandeel Osram is aanzienlijk omdat tegenvallers niet meer gecompenseerd kunnen worden door de andere Siemens-activiteiten als de bouw en verkoop van windmolens, elektriciteitscentrales en sneltreinen.

Dit is ook iets wat beleggers in Philips in het achterhoofd moeten houden.

Winstwaarschuwing
De radicale beslissing om zich alleen nog op gezondheid en consumer lifestyle te richten, leidt de aandacht af van het winstalarm dat Van Houten op hetzelfde moment ook opbiechtte.

Twee maanden geleden bij de halfjaarcijfers verwachtte Philips nog de schade in de tweede jaarhelft te kunnen inhalen. Die prognose is nu van tafel.

Het bedrijfsresultaat (ebita) zal in de tweede jaarhelft nu ‘licht lager' uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. In de laatste zes maanden van vorig jaar kwam de ebita uit op 870 miljoen euro.

Vooruitlopend op de halfjaarcijfers had Van Houten vanwege kopwind bij haar gezondheidstak ook al een waarschuwing afgegeven. Philips moest eind januari een belangrijke fabriek in het Amerikaanse Cleveland stilleggen. Het opstarten van de productie duurt nu langer dan verwacht en de verliezen lopen daardoor wat op.

Ook zegt Van Houten dat ‘verscheidene markten' vertragen. Vooral China toont nog geen tekenen van verbetering.

LEES MEER:

8 juli 2014

22 april 2014

28 januari 2014

26 oktober 2013

17 september 2013

22 juli 2013

6 mei 2013


Op de hoogte blijven ?





Gerelateerde artikelen