VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom heeft Ordina beleggers niet eerder ingelicht over mogelijke fraude?

Sinds juni weet het beursgenoteerde Ordina dat er aanwijzingen waren voor fraude bij het bedrijf. Deze week reageerde Ordina, nadat het nieuws al op straat lag en het eigen aandeel fors in waarde was gedaald. Waarom nu pas?

Als beleggers rook zien wachten ze het mogelijke vuur niet af.

Dat was ook het geval toen afgelopen woensdag, 1 oktober, het televisieprogramma Zembla een uitzending  over een reeks aan fraudegevallen bij ICT-bedrijf Ordina.

Nog voor uitzending van de reportage verloor het aandeel Ordina bijna een kwart van zijn waarde; een dag later nog eens drie procent. Het bedrijf uit Nieuwegein had tussen die twee koersdalingen waarin het reageerde op de ontstane commotie.

Ordina blijkt al in juni te zijn benaderd door Zembla over mogelijke fraude bij twee aanbestedingen. De onderneming schakelde daarop een advocatenkantoor in om de aantijgingen te onderzoeken. De raad van bestuur van Ordina concludeerde op basis van dit onderzoek dat er geen sprake was van onregelmatigheden.

Eind augustus nam Zembla opnieuw contact om commentaar te vragen op een aantal nieuwe zaken waarin corruptie door Ordina-medewerkers speelt. Deze gevallen worden opnieuw onderzocht door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Resultaten volgen later deze maand.

Al maanden weet van
Het is dus nog even afwachten of de bestuurders van Ordina opnieuw menen te kunnen concluderen dat de aantijgingen van Zembla geen hout snijden. Het is in ieder geval duidelijk dat Ordina al maanden weet van de aantijgingen en niet de noodzaak heeft gevoeld om die kennis met aandeelhouders te delen.

En dat terwijl de onderneming wist dat in de tussentijd buitenstaanders op de hoogte waren van informatie die een significante invloed op de koers van het aandeel Ordina kan hebben. Daarbij gaat het in ieder geval om de journalisten van televisieprogramma Zembla en de door hen geraadpleegde bronnen.

Het is aan Ordina om uit te leggen hoe het heeft weten te voorkomen dat deze koersgevoelige informatie niet voortijdig is uitgelekt. De VEB heeft de onderneming in een brief gevraagd dit te doen.

Ook wil de beleggersvereniging van Ordina weten hoeveel financiële schade deze affaire kan hebben voor de onderneming en zijn aandeelhouders, hoe het kan dat accountant PricewaterhouseCoopers de onregelmatigheden blijkbaar niet heeft opgemerkt en hoe mogelijke onregelmatigheden in de toekomst vermeden kunnen worden.

Uit het verleden
In het persbericht van donderdag benadrukt Ordina dat alle door Zembla aangebrachte fraudegevallen betrekking hebben op de periode 2005 tot en met 2009. Het ict-bedrijf heeft zware jaren achter de rug, enerzijds door de slechte economische omstandigheden, anderzijds door verkeerde strategische beslissingen van het toenmalige Ordina-bestuur.

Tijdens de vergadering met aandeelhouders afgelopen mei verkondigde president-commissaris Van der Werf dat de die Ordina afgelopen jaren in de problemen bracht tot het verleden behoorden. Het was tijd voor een nieuwe start. Hoe dat te rijmen valt met de recente onthullingen is een kwestie die uitleg behoeft.




Gerelateerde artikelen