VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 oktober 2014

Aandeelhouders en top Nutreco kunnen verkopen tegen recordprijs

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De overname van Nutreco door SHV biedt aandeelhouders de kans om hun stukken tegen een recordprijs van de hand doen. De huidige en voormalige top van het bedrijf lijkt er ook goed uit te komen.

SHV biedt aandeelhouders 40 euro per aandeel.

De begeleidende banken hebben becijferd dat dit betekent dat aandeelhouders een premie van 34 procent krijgen ten opzichte van de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden.

Zoals altijd geeft deze berekening een vertekend beeld. Het bod is maar een fractie meer dan de hoogste stand van het aandeel Nutreco die vorig jaar september werd bereikt. Om precies te zijn: 44 eurocent.

Sindsdien is de koers weggezakt. Nutreco heeft te maken met toenemende concurrentie bij de productie van visvoer. Een jaar geleden moest het daardoor een winstwaarschuwing geven, begin dit jaar werden de langetermijndoelstellingen voor winstgroei overboord gezet.

Zwabberen
Tegelijkertijd lijkt het strategisch beleid onder de in 2012 aangetreden bestuursvoorzitter Knut Nesse niet al te koersvast. Nutreco kondigde begin dit jaar aan dat het zijn mengvoer- en vleesactiviteiten van de hand zou doen, maar kwam daar in de zomer op terug.

Voor aandeelhouders die door deze ontwikkelingen twijfels hebben gekregen over de toekomst van Nutreco, komt het bod dus op een goed moment. Zij kunnen hun stukken alsnog tegen een recordprijs van de hand doen.

Voor wie de overname financieel ook niet slecht uitkomt is de top van het bedrijf. Het bestuur heeft aanzienlijke aandelenpakketten die nu kunnen worden verzilverd.


Bestuursvoorzitter Nesse heeft volgens de laatste melding bij de AFM bijna 113.000 aandelen. Met het bod van SHV heeft dit pakket een waarde van ruim 4,5 miljoen euro. Financieel topman Gosse Boon is met ruim 55.000 stuks goed voor 2,2 miljoen euro.

Overigens kan de omvang van de pakketten nog aanzienlijk hoger uitvallen. De definitieve omvang van deze variabele beloning wordt namelijk pas na drie jaar vastgesteld. Daarbij wordt gekeken naar de beursprestaties van Nutreco in de tussentijd en dankzij het bod zijn deze op papier opeens een stuk beter.

Wout Dekker
Niet alleen voor de huidige top is de overname goed nieuws, ook voor oud-topman Wout Dekker. De eind 2012 afgetreden bestuurder had een jaar voor zijn terugtreden nog 111.000 aandelen met restricties.

Hoeveel Dekker nu heeft is niet bekend omdat hij geen functie meer heeft bij Nutreco. Het zou kunnen dat hij een groot deel van zijn pakket heeft verkocht, maar hij heeft in ieder geval nog minstens 15.000 stuks in bezit die pas volgend jaar definitief zouden worden toegekend.

Het is niet uitgesloten dat de komende tijd een biedingsstrijd ontstaat. Verschillende analisten houden hier rekening mee. Concurrenten van Nutreco zouden immers nog tot een hoger bod kunnen komen, omdat zij synergievoordelen uit een samengaan kunnen halen. SHV heeft dit voordeel niet.

In dat geval zou het allemaal nog wat mooier kunnen worden voor alle betrokkenen.

LEES MEER


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}