VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips werd ‘verrast' door nederlaag in Amerikaanse patentzaak

Philips hield geen rekening met een nederlaag in de Amerikaanse patentzaak. Ook is het elektronicaconcern ‘verrast' over de hoogte van het voorlopige boetbedrag.

Dat schrijft het bedrijf in een reactie op aan Philips voorlegde.

‘Toen Masimo deze zaak in 2009 aanhangig maakte, was onze inschatting zodanig dat (...) expliciete opname (...) niet vereist was omdat wij er niet vanuit gingen dat een eventueel verlies in de zaak een materiële impact op Philips zou hebben', aldus het concern.

Andere inschatting
In de brief wijst Philips erop dat haar inschatting tussen 2009 en het tweede kwartaal van 2014 ongewijzigd is gebleven.

Maar dat veranderde onlangs, zo schrijft Philips in haar reactie.

‘In de loop van het derde kwartaal van 2014 is onze inschatting van de zaak veranderd en hebben wij in het kader van onze analistendag op 23 september 2014 aangegeven dat een voorziening voor bepaalde juridische procedures een van de factoren was die een negatieve invloed zal hebben op de tweede helft van 2014.'

De melding van een ‘juridische voorziening', zonder verdere toelichting of omvang, is terug te vinden op de presentatiesheets voor de analistendag van 23 september in Londen. De dag dat topman Frans van Houten de splitsing van het bedrijf wereldkundig maakte.

Advocatenbrief
Volgens Philips heeft de externe accountant KPMG voor de jaarrekeningcontroles ook naar deze lopende zaak gekeken.

‘ De externe accountant heeft kennisgenomen van de inlichtingen verstrekt door de onderneming en de externe advocatenbrief van het kantoor dat de zaak behandelt (welke vanaf 2011 is opgevraagd).'

Kennelijk is over 2009 en 2010 door de accountant geen ‘advocatenbrief' (een zogeheten lawyer's letter) opgevraagd bij de behandelend advocaat. Zonder een dergelijke brief is het voor de accountant in de regel moeilijk te controleren in hoeverre de schattingen van de onderneming juist zijn.

Inbreuk
Begin oktober kreeg Philips van een Amerikaanse rechter in de Masimo-zaak een boete van 366 miljoen euro opgelegd vanwege patentbreuk.

De zaak draait om mogelijke inbreuk door Philips op enkele patenten van het aan de Nasdaq in New York genoteerde Masimo.

Het gaat over patenten op technologie om het zuurstofgehalte (saturatieniveau) van het bloed en de hartslag te meten via de vingertoppen.

Het is de tweede grote boete voor Philips in twee jaar. In 2012 gaf de Europese Commissie het technologieconcern voor zo'n 500 miljoen euro aan boetes wegens deelname aan een kartel voor beeldbuizen tussen 1996 en 2006.

Niks
In haar laatste jaarrapporten meldde Philips over deze Masimo-zaak niks richting beleggers.

Onder het kopje ‘juridische procedures' en ‘voorwaardelijke verplichtingen' beschreef Philips wel enkele andere zaken die onder de rechter zijn, maar niet de twist met Masimo.

Gebruikelijk is dat beursbedrijven de grotere rechtszaken waarin zij partij zijn in het jaarverslag melden.

Daarvoor is volgens de boekhoudregels onder andere van belang hoe ‘waarschijnlijk' een mogelijke toekomstige verplichting is.

Derde kwartaalresultaat: tegenvallers
-Philips opende ook de boeken over het derde kwartaal. Niet voor het eerst zijn het met name ‘incidentele' zaken die roet in het eten gooien bij het elektronicaconcern.

-Het medische technologiebedrijf leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 103 miljoen euro. Dit keer zijn het reorganisatiekosten en de patentboete die Philips de das omdoen.

-Ook vielen de markten in China en Rusland tegen. In China wordt het bedrijf geraakt door de afzwakkende economische groei en een vertraging in de bouwsector.

-De Russische economie heeft last van de onrust in Oekraïne en de sancties die daaruit volgden. Philips behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 5,5 miljard euro, iets minder dan vorig jaar. Zonder de eenmalige kosten was het resultaat 536 miljoen euro geweest.

-Topman Frans van Houten was niet blij met de kwartaalresultaten. Wel herhaalde hij de verwachting dat de markt zal verbeteren. Nog niet dit jaar, want het aangepaste bedrijfsresultaat zal in de tweede helft van 2014 lager zijn dan vorig jaar.

-Het aandeel Philips behoort maandag tot de grote verliezers op het Damrak.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen