VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 oktober 2014

Binck ziet beheerd vermogen aanzienlijk dalen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De nieuwe groeiparel van online broker Binck Bank heeft een groot stuk van zijn glans verloren. Door koersdalingen en uitstroom daalde het beheerd vermogen bij Alex met circa 20 procent.

Aan de vooravond van de kwartaalcijfers van Binck waren de ogen vooral gericht op Alex Vermogensbeheer.

De afgelopen tijd groeide dit bedrijfsonderdeel onstuimig. Het afgelopen jaar nog van 1,5 miljard euro naar 2,5 miljard euro.

Goede beleggingsresultaten en onvrede van beleggers over hun eigen vermogensbeheerder lagen daar aan ten grondslag.

Voor Binck kwam deze ontwikkeling zeer gelegen. Het verdienmodel van de traditionele online brokerage is door grote concurrentie onder verdere druk komen te staan.

Negatieve publiciteit over de beleggingsprestaties van Alex heeft echter geen goed gedaan. Het afgelopen kwartaal trokken beleggers 100 miljoen euro terug, meer dan de 75 miljoen euro waar analisten rekening mee hielden.

Door de stevige koersdalingen van de afgelopen weken is het beheerd vermogen gedaald van 2,5 miljard naar 2,0 miljard per 16 oktober. Dat impliceert dat alleen al in de oktober maand de uitstroom nog eens circa 130 miljoen euro is geweest.

Een stevige aderlating die Binck noodzaakt de doelstelling van 3,5 miljard beheerd vermogen eind 2015 onder de loep te nemen. In het vierde kwartaal bekijkt de online broker alle financiële doelstellingen nog eens.

Resultaten derde kwartaal
De cijfers over het derde kwartaal worden in belangrijke mate gedomineerd door eenmalige posten.

Binck boekte en nettowinst van 24,6 miljoen euro, waarvan 15,5 miljoen euro is toe te schrijven aan de boekwinst op de verkoop van het 50 procentbelang in pensioenbeheerder BeFrank aan partner Delta Lloyd.

De hiervoor gecorrigeerde nettowinst per aandeel kwam uit op 13 cent, tegen 12 cent over het voorafgaande kwartaal.

Onderliggend is evenwel sprake van een winstdaling van 10 procent. De kwartaalwinst werd namelijk nog positief beïnvloed door het ontbreken van fundingkosten voor de aanloopverliezen bij BeFrank.

Het aantal retail transacties steeg vergeleken met het vorige kwartaal met1procent, maar lag wel 8 procent onder het niveau van een jaar terug.


De stabilisatie na de grote terugval in het vorige kwartaal vormt voor analisten echter een meevaller.
De gemiddelde transactie fee daalde van 10,23 euro in het tweede kwartaal naar 9,94 euro. Deze trend zal naar verwachting verder doorzetten.

Door alle onrust op de beurzen deze maand is sprake van een veel hoger activiteitenniveau bij particuliere beleggers wat Binck in de kaart speelt en de prijsdruk wat kan compenseren.

De rente-inkomsten daalden met 14 procent vergeleken met het tweede kwartaal. De lage rentestand en het conservatieve beleggingsbeleid van Binck zelf dragen daar aan bij.

We spreken over een belegd vermogen van 2 miljard euro, waar de Amsterdamse internetbroker bij de laatste herbelegging een rendement op maakt van nog maar 0,38 procent.

Vooruitzichten
Felle concurrentie, per saldo dalende transactievolumes en uitstroom bij Alex vermogensbeheer zijn geen fijne ontwikkelingen voor Binck.

Beleggers blijven dan ook terughoudend, getuige het feit dat het dividend dit jaar wel eens richting de 8 procent kan gaan.

Binck keert naast het reguliere dividend, de helft van de onderliggende nettowinst, ook al het overtollige kapitaal boven de 200 miljoen euro uit. Deze teller staat nu op 23 miljoen euro, gelijk aan 31 cent per aandeel

Dit zou richting een dividend van 60 cent kunnen gaan. Analisten van Rabobank herhaalden hun visie dat Binck een klinkklare overnamekandidaat is.

"Andere financiële partijen kunnen de deposito's van Binck aanwenden voor het verstrekken van hypotheken en bedrijfsleningen en daarmee de winst van de broker verdubbelen". Aldus Rabo-analist Cor Kluis.

LEES MEER:

14 oktober 2014

22 april 2014

22 april 2014

21 oktober 2013

8 mei 2013

 4 februari 2013

10 september 2012

10 september 2012

30 januari 2012


Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Beleggers kritisch over nieuwe tarieven Binck
Binck: minder krimp, maar in de lage rente-omgeving is dat geen topprestatie
Binck: minder krimp, maar in de lage rente-omgeving is dat geen topprestatie
05-02-2018

Bij BinckBank was 2017 een jaar waarin het krimptempo sterk terugliep. Tege…

Lees verder

BinckBank DeGiro bankensector
Flow Traders en BinckBank: gedaald door onzeker dividend
Binck stapt in robo-advies

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}