VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 oktober 2014

Waarom rende het Nutreco-bestuur zo snel in de armen van SHV?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bestuur en commissarissen van Nutreco hadden slechts één maand nodig om zich uit te leveren aan familiebedrijf SHV. Beleggers vragen het concern om opheldering over het bliksemproces.

In de periode tussen eerste interesse en uiteindelijke bekendmaking van het bod van SHV heeft het diervoederbedrijf bovendien niet gekeken naar alternatieve routes.

Beleggersvereniging VEB heeft Nutreco om meer informatie gevraagd over het biedingsproces en de hoogte van het bod van SHV.

Zo is nog onduidelijk waarom Nutreco beter af zou zijn onder de vleugels van SHV dan als beursgenoteerd bedrijf en hoe zwaar de toezegging van SHV heeft gewogen om Nutreco als bedrijf intact en zelfstandig te laten.

Niet overtuigend
SHV wil 40 euro per aandeel betalen in contanten voor het diervoederbedrijf. Dit bod is volgens bestuur en commissarissen van Nutreco "in het beste belang van aandeelhouders en stakeholders".

Ook na de toelichting van Nutreco-topman Knut Nesse tijdens een analistenbijeenkomst is nog niet overtuigend aangegeven waarom hij en zijn commissarissen menen dat Nutreco haar groeidoelstellingen niet kan realiseren met behoud van een beursnotering.

Nutreco is in financieel en strategisch opzicht een bedrijf dat niet overgenomen hoeft te worden. Het bedrijf heeft voldoende toegang tot kapitaal via de beurs of bankfinanciering om eventueel geplande uitbreidingsinvesteringen te financieren.

Vraagtekens
Ook pensioenuitvoerder APG (ruim vijf procent) en verzekeraar NN (9,9 procent) vinden dat het SHV-bod niet de waarde van Nutreco op de lange termijn weerspiegelt.

Verder roept de overname vanuit strategisch oogpunt vragen op. Andere bedrijven van SHV, zoals de Makro-groothandels, technisch dienstverlener Eriks en olie- en gasbedrijf Dyas, hebben geen raakvlak met de activiteiten van Nutreco.

Dit betekent dat SHV niet kan profiteren van synergievoordelen. Mogelijk geïnteresseerde strategische partijen kunnen wel kostenvoordelen uit een overname peuren.

Die voordelen kunnen zij in een eventueel overnamebod laten terugkomen dat daardoor wellicht hoger kan uitvallen dan 40 euro per aandeel.

Meer waard
Daarom is Nutreco voor een strategische partij waarschijnlijk meer waard. Door analisten genoemde sectorgenoten van Nutreco zijn 's werelds grootste agrarische familieconcern Cargill (dat eind 2011 Provimi voor de neus van Nutreco wegkaapte), DSM, Temasek en Mitsubishi.

Diezelfde analisten becijferen die voordelen op meer dan 700 miljoen euro, ongeveer tien euro per aandeel Nutreco.

Het ontbreken van enig overlap maakt het des te opmerkelijker dat bestuur en commissarissen geen enkele marktverkenning hebben gedaan naar mogelijkheden voor een overname door of fusie met een strategische partij.

Asymmetrisch

Opvallend onderdeel van de afspraken tussen SHV en Nutreco is ook een eenzijdige boeteclausule.

In het geval een andere bieder minimaal acht procent meer biedt dan SHV en Nutreco kiest voor die concurrerende bieder dan moet Nutreco 25 miljoen euro aan SHV betalen.

Omgekeerd kan SHV zonder enige financiële consequentie afzien van de voorgenomen overname. Een dergelijke eenzijdige boeteregeling is ongebruikelijk.

LEES MEER


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}