VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 oktober 2014

TNT Express pompt veel extra geld in achterstallig onderhoud

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Pakjesbezorger TNT Express gaat de komende vier jaren nog eens 185 miljoen euro investeren in zijn Europese netwerk. Dat is hoognodig want het concern verliest terrein op spelers als FedEx en UPS.

Ceo Tex Gunning van TNT Express had al eerder laten doorschemeren dat zijn voorgangers te weinig hadden geïnvesteerd in het Europese netwerk.

De Europese economie zit natuurlijk niet mee, maar met kostenbesparingen alleen komt het bedrijf er niet, zo blijkt.

De aanhoudende margedruk heeft ook te maken met de kwaliteit van het serviceniveau. Er wordt dan ook flink extra geïnvesteerd in het Europese netwerk en technologie.

Het genoemde bedrag van 185 miljoen euro komt bovenop de 175 miljoen euro die het programma "Deliver" voor 2014-2015 had vrijgemaakt.

Derde kwartaal zwak
TNT Express over het derde kwartaal een onderliggende omzet van 1,63 miljard euro, een afname van 3 procent, in lijn met de marktverwachting.

Het onderliggende operationele resultaat (ebit) van 50 miljoen euro is weliswaar flink hoge dan de 39 miljoen euro van een jaar terug, maar ruim onder de consensusverwachting.

Zowel in de belangrijkste Europese landen als in de regio's overige Europa en Noord- en Zuid-Amerika presteert TNT Express slechter dan verwacht.

Voor deze regio's gecombineerd gold tot voor kort een margedoel van 8 procent voor 2015 welke het bedrijf vorige maand losliet. Deze marge bleef het afgelopen kwartaal hangen nipt boven de 4 procent.

Gezien alle kostenbesparingen is dat een teleurstellende ontwikkeling. TNT Express ziet de besparingen dan ook weer weglopen via hogere marketingkosten, prijsdruk en mogelijke serviceproblemen door een inferieur netwerk.

Voor de rest van het jaar is de prognose voor deze twee geografische bedrijfsonderdelen getemperd.
Sprak het management bij de tweede kwartaalcijfers nog over een "positieve ontwikkeling", nu staat er een "stabilisering van de operationele resultaten" en zelfs daar is het niet meer zeker van.

Overige regio's
Betere resultaten werden behaald in de voor TNT Express kleinere regio's Pacific, AMEA (Afrika, Midden-Oosten en Australië) en Brazilië.

In Brazilië werd voor het tweede kwartaal op rij een operationele plus geboekt. De winst van 1 miljoen euro is echter wel weer een stuk minder dan de 4 miljoen drie maanden geleden. De verzwakking van de Braziliaanse economie zal daar een rol in spelen.

Helemaal onder aan de streept boekt TNT Express een verlies van 55 miljoen euro, veroorzaakt door aanhoudende reorganisatiekosten en een getroffen voorziening van 50 miljoen euro voor de Franse kartelboete.

Vergelijk
De aanhoudend magere prestaties staan in schril contrast met de ontwikkelingen van de grote Amerikaanse concurrenten FedEx en UPS.

Beide bedrijven voeren hun winsten dit jaar flink op en dat is te zien aan de koersontwikkeling van deze aandelen.
TNT Express gaat een onzekere toekomst tegemoet. Een overname wordt door Gunning niet uitgesloten, maar dan zal het bedrijf het eigenhuis toch eerst moeten opknappen.

Op 18 februari zullen Gunning en de zijnen de nieuwe strategische plannen verder uit de doeken doen. Harde ingrepen zijn onontkoombaar.

LEES MEER:

24 september 2014

28 juli 2014

4 april 2014

  18 februari 2014

30 januari 2014

6 december 2013


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}