VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers sorteren voor op stijgende dividenden bij KPN

De resultaten van KPN zijn in het afgelopen kwartaal verder gestabiliseerd. Dit, gecombineerd met allerlei besparingen, heeft de vrije kasstroom fors opgekrikt. Dat geeft beleggers zicht op hogere dividendbetalingen.

Na alle overnameperikelen lijkt de rust wedergekeerd bij KPN en kan het management zich volledig richten op het verder uitrollen van de strategie.

Tot op heden verloopt dit goed. Het bericht over het derde kwartaal laat zien dat de door topman Eelco Blok beloofde stabilisering van de resultaten dit jaar daadwerkelijk in zicht is.

Cijfers vallen mee
KPN boekt over het derde kwartaal een omzet van 1,98 miljard euro (-4,9 procent) en een geschoonde ebitda van 650 miljoen euro (-15 procent).

Omzet en resultaat dalen vergeleken met vorig jaar dus nog wel behoorlijk als gevolg van aanhoudende prijsdruk, maar vergeleken met het tweede kwartaal is de omzet vrijwel vlak en is het ebitda-resultaat met 2,7 procent gestegen.

De cijfers zijn ook beter dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld op een omzet van 1,95 miljard euro gerekend en een ebitda van 634 miljoen euro.

Vooral het aantal nieuwe mobiele klanten van 84.000 in de consumentenmarkt is sterk. KPN profiteert hier van de slimme KPN en Telfort vast-mobiele bundels die het aanbiedt en het landelijk dekkende 4G netwerk

Het aantal 4G-gebruikers groeide van 1,4 miljoen naar meer dan 1,7 miljoen. En zelfs het aantal breedbandgebruikers steeg 6.000.

De zakelijke markt krimpt nog altijd, maar de 7 procent lagere omzet was eveneens beter dan verwacht.

Onderaan de streep heeft KPN een verlies van 76 miljoen euro geleden, een gevolg van de negatieve herwaardering van 114 miljoen euro van een belang in kabelbedrijf Reggefiber, dat KPN per ultimo 2014 zal consolideren.

Solide kasstroom
KPN zet grote stappen als het gaat om noodzakelijke besparingen. Dat is goed zichtbaar in een forse stijging van de vrije kasstroom. Was deze in het derde kwartaal van 2013 nog 63 miljoen euro, afgelopen drie maanden was dit 250 miljoen euro.

De vooruitzichten voor een verdere groei van de vrije kasstroom zijn goed. Tot op heden dit jaar bedragen de kostenbesparingen 100 miljoen euro.

De verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland is afgerond en zoals verwacht zal KPN de opbrengst deels aanwenden voor terugkoop van 2 miljard euro aan verschillende schuldtitels.

Geholpen door de lagere rentelasten die dit tot gevolg heeft zijn volgens het concern besparingen van meer dan 300 miljoen euro vanaf 2016 mogelijk.

Voor beleggers een geruststellende gedachte omdat uit de vrije kasstroom de dividendbetalingen voldaan moeten worden.

 
Na de verkoop van E-Plus heeft KPN op 13 oktober 2014 al een interim-dividend van 2 cent per aandeel uitgekeerd. Voor geheel het jaar zal het dividend 7 cent bedragen.

Over 2015 verwacht KPN een hogere uitkering te kunnen doen. Geholpen door de dividendontvangsten van Telefónica Deutschland zien analisten zelfs een dividend van 15 cent in het verschiet, wat op deze koers een rendement van liefst 6 procent zou geven.

Toekomstbeeld rooskleuriger
KPN houdt vast aan de prognose dat de resultaten tegen het einde van dit jaar zullen stabiliseren. Investeringen in de netwerken, producten en klanten betalen zich daarmee uit.

Door de terugkoop van aan schuldtitels creëert KPN ook meer financiële flexibiliteit om zijn strategie in Nederland en België handen en voeten te geven.

Zo kan het mogelijk zelf een actieve rol gaan spelen in de verdere consolidatie van de markt, met mogelijk gunstige effecten op de eigen pricing power.

América Móvil bouwde recent zijn belang verder af tot 21,4 procent waarmee een volledige overname verder uit zicht is verdwenen.

Carlos Slim, topman van de Mexicaanse grootaandeelhouder profiteert natuurlijk wel mee met de hogere verwachte dividenden.

Hoge winstuitkeringen zijn in het verleden echter geen gezonde ontwikkeling voor de KPN-aandeelhouders gebleken.
Ook voor de toekomst geldt dat er door de grote concurrentie forse investeringen noodzakelijk blijven.

LEES MEER:

30 juli 2014

2 juli 2014

25 april 2014

9 april 2014

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014




Gerelateerde artikelen