VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geloofwaardigheid Fugro op het spel na historische dividendknip

Voor het eerst sinds de beursgang in 1992 schrapt Fugro het dividend. Het vertrouwen van beleggers is ver te zoeken na het derde winstalarm in een half jaar. Daar helpt het oipstappen van commissaris Gert-Jan Kramer weinig aan.

Het was een ware horrorweek voor AEX-fonds Fugro.

De koers van het aandeel -toch al zwaar onder druk de laatste maanden- verloor meer dan veertig procent.

Bovendien zag het oprichter Gert-Jan Kramer als commissaris vertrekken nadat de kritiek aanzwelde over de verkoop van een deel van zijn Fugro-aandelen eerder dit jaar.

Dat was voordat Fugro bekende maakte dat het over dit jaar geen dividend gaat betalen. Die historische ingreep is volgens topman Paul van Riel nodig ‘om de balans te versterken'.

Sinds de beursgang van de bodemonderzoeker in 1992 steeg of bleef het dividend op zijn minst gelijk.

Enige uitzondering was 1995. Destijds verlaagde oprichter en toenmalig topman Gert Jan Kramer het dividend van (omgerekend) 68 eurocent naar 32 eurocent per aandeel.

Kramer heeft na enkele recente verkopen nog 4,6 procent van de aandelen van Fugro in handen. Sinds zijn aftreden eind 2005 is Kramer commissaris bij het bedrijf uit Leidschendam.

Crisis
Het bedrijf actief in bodemonderzoek, cartografie, onderwaterwerk verkeert in een niet eerder meegemaakte crisis.

Ook het net afgesloten derde kwartaal was er weer een vol teleurstellingen. Doelstellingen zijn teruggeschroefd, het orderboek groeit niet meer en de financiële huishouding van het bedrijf verslechtert zienderogen.

Dieptepunt
Beleggers straffen Fugro na de derde onheilstijding in zes maanden tijd genadeloos af.

In de ochtendhandel woensdag keldert het aandeel met 25 procent tot 14,83 euro, een tienjaars dieptepunt. Dit jaar verdampte al 2,4 miljard euro aan beurswaarde.

Op dit moment is de marktwaarde van de aandelen nog 1,2 miljard euro.

Beleggers die speculeren op koersdalingen, zogeheten short sellers, hebben Fugro al zo'n twee jaar in het vizier. Samen met Aperam, Gemalto en SBM Offshore behoort het bedrijf tot de aandelen waarvoor hedgefondsen een koersimplosie voorzien.

Schenden
Met de streep die Fugro nu zet door het dividend wil het voorkomen aan het einde van dit jaar de afspraken met kredietverschaffers te schenden.

Het grootste deel van de rentedragende schulden is uitgegeven aan Britse en Amerikaanse institutionele beleggers via onderhandse plaatsingen.

Fugro had van die partijen volgens de laatste jaarrekening voor ruim 700 miljoen euro geleend.

Fugro schurkt inmiddels door de aanhoudend slechte resultaten tegen de convenanten aan. Meest nijpend is de verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat. Die bedraagt momenteel 2,9, terwijl de maximale toegestane verhouding 3 mag zijn.

Cash binnenhouden
Door het schrappen van het dividend houden Van Riel en zijn begin dit jaar van Philips overgekomen financiële rechterhand Paul Verhagen al snel enkele tientallen miljoenen euro's in de bedrijfskas. De maatregel moet zo helpen om de nettoschuld binnen de perken te houden.

Volgens haar dividendbeleid wil Fugro ieder jaar tussen de 35 en 55 procent van de nettowinst uitkeren. Vorig jaar kregen beleggers daardoor 1,50 euro dividend. Dat kostte Fugro 83 miljoen euro in contanten.

Beleggers konden altijd kiezen tussen een contante betaling of een uitkering in Fugro-aandelen.

Bijstellen
Topman Paul van Riel wijst in een vervroegd tussentijds handelsbericht op de ‘snelle verslechtering van de olie- en gasmarkt' en ‘de nieuwe realiteit' op de afzetmarkt van Fugro.

Fugro stelt daarom opnieuw de financiële doelstellingen bij. De afgelopen maanden waren de resultaten ‘ver beneden verwachting', aldus Van Riel.

Voor 2014 rekent het bedrijf nog slechts op een zogeheten ‘midden enkelcijferige' verbetering van de winstmarge (ebit) bij Geotechnical, Survey en Seabed samen.

Sinds de prognosebijstelling bij de halfjaarcijfers in augustus, die in juli voorafgegaan werd door een winstalarm, rekende Fugro nog altijd op een ebit-resultaat van meer dan 10 procent.

Ook de winstdoelstelling voor 2017 is onder handen genomen. Het eerdere winstdoel van 15 procent van de opbrengsten in 2016 is nu teruggeschroefd naar tussen de acht en 12 procent.

Geloofwaardigheidsprobleem
Door die slechte omstandigheden op de olie-en gasmarkt stellen grote energieconcerns als Shell, Chevron of BP volgens Van Riel investeringen uit of blazen ze projecten helemaal af.

De bodemonderzoeker schrijft nu opnieuw 200 tot 250 miljoen af op enkele bezittingen.

Begin juli verlaagde Fugro na een winstalarm ook al de waarde van enkele dochterbedrijven en bezittingen. Toen voor 347 miljoen euro. Van Riel en zijn mensen dachten het bedrijf weer aan het groeien te krijgen, maar dat bleek ook enkele maanden geleden te optimistisch gedacht.

Nu blijkt de verdiencapaciteit wederom lager en kampt het bestuur met een serieus geloofwaardigheidsprobleem.




Gerelateerde artikelen