VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Nutreco kan haar strategie ook als beursgenoteerd bedrijf uitvoeren”

Om zijn strategie uit te voeren hoeft diervoederbedrijf Nutreco niet zo nodig van de beurs. De huidige aandeelhouders van het bedrijf ondersteunen de plannen evenzeer als mogelijke koper SHV. Nutreco blijft een overname door het familiebedrijf aantrekkelijk noemen voor aandeelhouders.

Dat schrijft Nutreco in een reactie op een brief van de VEB.

Daarin vroegen beleggers het bestuur onder andere uit te leggen waarom deze overname in het belang van aandeelhouders is, in hoeverre alternatieve scenario’s zijn onderzocht en of een bod van een andere partij niet aantrekkelijker zou kunnen zijn.

Reactie Nutreco
In de reactie schrijven ceo Knut Nesse en cfo Gosse Boon dat het diervoederbedrijf “in principe in staat is de strategie als beursgenoteerd bedrijf uit te voeren”.

Maar volgens Nutreco stelt het bod beleggers in staat om een “aantrekkelijke premie van 42 procent op zeer korte termijn te ontvangen zonder lange termijn risico”.

Hierbij merken de bestuurders op dat het mogelijke andere opties “zorgvuldig” heeft onderzocht met behulp van financiële en juridische adviseurs.

“De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hebben gehandeld in lijn met hun fiduciaire verantwoordelijkheid”, stellen zij.

In de analistenbijeenkomst waarin het bod twee weken geleden voor het eerst werd toegelicht liet het Nutreco-bestuur nog optekenen dat het geen proactieve marktverkenning had gedaan naar mogelijkheden voor een overname door of fusie met een andere partij

Overnamebonus
Uit de antwoorden op de VEB- brief blijkt dat 15 werknemers van de zogeheten “key staff” in aanmerking komen voor een overnamebonus, een zogeheten completion bonus, die maximaal een halfjaarsalaris zal bedragen.

De vierkoppige raad van bestuur behoort tot deze groep werknemers. Er zijn geen andere uitkeringen voor bestuurders in het voortuitzicht gesteld. Ook is volgens Nutreco geen sprake van een regeling waarin het management na de overname kan participeren in het bedrijf. Bij veel overnames met privaat kapitaal zijn dit soort regelingen gebruikelijk.

Geduld
Nutreco verwijst in haar reactie in veel gevallen naar het nog te verschijnen biedingsbericht waarin meer specifieke informatie zal worden gegeven over de standpunten van het bestuur en commissarissen ten aanzien van het bod.

Ondertussen hebben pensioenuitvoerder APG (ruim vijf procent van de aandelen) en verzekeraar NN (9,9 procent) laten weten dat het bod niet de waarde van Nutreco op de lange termijn weerspiegelt.

Het is nog onduidelijk of deze partijen hun aandelen zullen aanmelden, mocht de overname door SHV worden doorgezet

In de laatste twee weken is de koers van het aandeel Nutreco verschillende keren boven het bod van 40 euro gestegen. Beleggers lijken niet uit te sluiten dat er nog een hoger bod komt.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen