VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SHV en Nutreco proberen deur dicht te gooien voor rivaliserende bieders

Nutreco en SHV willen met elkaar in zee en wel zo snel mogelijk. De partijen proberen nu de deur dicht te gooien met een afwijzing en een hoger bod. Het is de vraag of dat gaat lukken.

Het vis- en diervoederbedrijf meldde maandag namelijk dat het was benaderd door branchegenoot Cargill voor een mogelijk alternatief bod.

Cargill overwoog met investeringsfonds Permira een bod van 43,20 euro, 8 procent meer dan wat SHV bood.

De top van Nutreco lijkt Cargill vrijwel meteen de deur te hebben gewezen. Het plan van de partijen om Nutreco in stukken te breken zou niet in het belang van het bedrijf zijn. Daarnaast zouden er te veel onzekerheden zijn bij het mogelijke alternatieve bod.

Bij beide argumenten zijn kanttekeningen te plaatsen.

Waarom zou de visvoertak niet kunnen floreren als onderdeel van een agrigigant die actief is in 67 landen? Hetzelfde geldt voor de diervoedertak bij Permira. Dit investeringsfonds heeft ook al eerder investeringen gedaan in deze branche.

Ook de suggestie dat er onzekerheden zouden zijn bij een bod van Cargill en Permira is niet erg overtuigend.

Volgens kredietbeoordelaar Fitch is de schuldpositie van Cargill. Eind vorig jaar stond de verhouding van de totale schuld en de operationele winst (ebitda) op 2,7.

Het bedrijf had op dat moment echter wel 4,5 miljard dollar aan contanten en 5 miljard dollar aan kredietlijnen beschikbaar. Het financieren van een overname van Nutreco zou dus geen enkel probleem moeten zijn.

Eerder
Voor Permira is het de in korte tijd dat het zich meldt bij een overname in de vissector. Vorig jaar bracht het een rivaliserend bod uit op Ewos, de visvoertak van het Noorse bedrijf Cermaq.

Hierop verhoogden de oorspronkelijke bieders, Bain Capital en Altor, hun bod en haalden Ewos daarmee binnen. Permira liet het er vervolgens bij zitten.

Het is nog maar de vraag of dat deze keer weer gaat gebeuren. Op de beurs lijken beleggers in ieder geval te denken van niet. Het aandeel steeg maandag voorbij het nieuwe overnamebod van SHV van 44,50 euro.

Intussen blijft de vraag actueel waarom Nutreco beter af zou zijn buiten de beurs. De onderneming heeft dat tot dusver niet duidelijk kunnen maken.

Hoger bod
SHV en Nutreco hebben afgesproken dat het bedrijf niet mag ingaan op een bod dat niet minstens 8 procent hoger is. Als Cargill en Permira iets willen zullen ze dus met minstens 48,06 euro moeten komen.

Als er toch een biedingsstrijd ontstaat hoeven aandeelhouders het bestuur van Nutreco daar in ieder geval niet voor te bedanken. Door Cargill snel de deur te wijzen laat het andermaal zien niet voornemens te zijn de huid van Nutreco zo duur mogelijk te verkopen.
Gerelateerde artikelen