VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Insiders beleggen niet beter

Veel beleggers houden de handel van bestuurders en commissarissen in het eigen bedrijf nauwlettend in de gaten. Insiders zijn immers als geen ander op de hoogte van het reilen en zijlen binnen een onderneming. Toch leidt dat lang niet altijd tot hogere rendementen.

Loont het als belegger om mee te beleggen met de bestuurders en commissarissen van ondernemingen?

Dankzij een register van de Autoriteit Financiële markten (AFM) is het gemakkelijk om op de hoogte te blijven van de handelsbewegingen van bestuurders en commissarissen.

Wij keken naar de transactiegegevens van insiders van de grootste vijftig beursfondsen op het Damrak afgelopen zes jaar.

We vergeleken de rendementen van alle insiders per bedrijf met die van een belegger die over de hele periode zijn aandelen in de betreffende onderneming heeft aangehouden en niet uitgebreid ("buy-and-hold").

De resultaten laten zien dat het gemiddeld rendement van alle insiders iets lager dan het rendement dat de onwetende outsider zou behalen.

 
 INSIDERS PRESTEREN NIET BETER


Deze analyse komt overeen met onderzoek dat laat zien dat insiders evenveel moeite hebben als normale beleggers om precies op de goede momenten te kopen en verkopen. Aangezien markten aan beide kanten overdrijven, verkopen insiders voordat de koerspiek is neergezet en kopen zij voordat de bodem is bereikt.

Grote verschillen
Gemiddeld genomen is het dus niet de moeite waard om de aan- en verkoopbeslissingen van insiders klakkeloos te volgen. Toch zijn beter beleggende insiders geen uitzondering. Fugro is het duidelijkste voorbeeld.

Hier behaalde insiders over de afgelopen zes jaar samen een rendement van 25 procent, terwijl de outsiders ongeveer de helft van hun vermogen zagen verdampen.

Ook bij vastgoedfonds Corio, verzekeraar Delta Lloyd en PostNL presteerden insiders goed.

Bij KPN stapten insiders per saldo uit het aandeel toen het nog goed ging met het telecombedrijf. De commissarissen en bestuurders van het KPN konden een rendement bijschrijven van ongeveer 5 procent in de periode die we onderzochten. De buy-and-hold-belegger zag ruim 40 procent van zijn inleg verdampen.

Scheur in de broek

 GOED PRESTERENDE EN MISKLEUNENDE INSIDERS

Een kennisvoorsprong wordt lang niet door alle topmensen van een bedrijf omgezet in klinkende munt.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de insiders van online broker Binck, waarvan verondersteld mag worden dat zij op zijn minst enige affiniteit met beleggen hebben.

Alle insiders van Binck bij elkaar boekten een rendement van ongeveer 30 procent, terwijl de outsiders de koers van het aandeel bijna zagen verdubbelen.

Bij het geplaagde vastgoedfonds NSI zaten insiders er ook naast.

De ingewijden kochten tussen 2008 en 2012 voor tientallen miljoenen euro's tegen een koers die makkelijk tweemaal zo hoog ligt als de huidige koers van zo'n 4 euro.

Doordat insiders zoveel aandelen op hoge koersen met geleend geld bijkochten, en de koers stevig is gedaald zouden zij hun startkapitaal helemaal kwijt zijn geraakt.

De buy-and-hold-belegger zag "slechts" de helft van zijn vermogen verdampen.

Omgekeerd verloren
Verkeerde inschattingen van insiders komen in twee smaken: zij kunnen aandelen kopen terwijl de koers onderuit gaat (bijvoorbeeld: Binck en NSI), maar zij kunnen ook verkopen op een moment dat de koers juist op het punt staat om verder op te lopen.

Zie hier de casus van chipmachinefabrikant ASML. De buy-and-hold-belegger zag zijn inleg in ASML met een factor van liefst 7 aandikken, terwijl de commissarissen en bestuurders hun inleg slechts 4,5 keer over de kop zagen gaan.

Winnaars worden verliezers
Hoewel insidertransacties op brede belangstelling van de pers kunnen rekenen, laat ons onderzoek zien dat zij niet beter beleggen dan een buy-and-hold-belegger.

Maar er is een kanttekening bij dit onderzoek: de periode van zes jaar is kort. Als economen het ergens over eens zijn, is het dat financiële markten zowel naar boven als naar beneden kunnen overdrijven.

Hierbij valt het op dat de grootste uitverkoop onder insiders werd gehouden bij bedrijven die op dit moment de handen op elkaar krijgen van beleggers.

Zo verkochten de insiders van chipmachinefabrikant ASML, vastgoedkrachtpatser Unibail-Rodamco en digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto de meeste aandelen. Deze bedrijven hebben naar allerlei objectieve maatstaven een forse waardering waardoor zij kwetsbaar zijn voor (kleine) tegenvallers.

Het zou kunnen dat bestuurders en commissarissen van deze bedrijven alsnog hun gelijk halen als de aandelen onverhoopt minder populair worden in de komende jaren.

Het volledige artikel naar aanleiding van ons onderzoek verscheen in de november-uitgave van VEB Beleggingsmagazine Effect





Gerelateerde artikelen