VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Delta Lloyd wordt een soort coco

Banken en verzekeraars zijn sinds de financiële crisis op zoek naar nieuwe manieren om zich te financieren. Delta Lloyd experimenteert met het dividendbeleid en maakt van zijn aandeel een soort hybride belegging.

Delta Lloyd onthulde vrijdag tijdens een investeerdersdag een nieuw dividendbeleid. De verzekeraar gaat aandeelhouders een vast jaarlijks dividend betalen van 1,03 euro per aandeel.

Dit dividend groeit niet in goede tijden. Daar staat tegenover dat het ook niet krimpt in slechte tijden. De enige voorwaarde is dat de solvabiliteitsratio van Delta Lloyd niet onder een bepaalde grens zakt.

Wat die grens is maakte Delta Lloyd niet bekend. Maar het bedrijf mikte erop om de solvabiliteit eind 2014 boven de 200 procent te brengen. Dat is gelukt. Het ligt voor de hand dat dit een grens is die Delta Lloyd minstens in het oog wil houden.

Hybride
Dit betekent in de praktijk dat het aandeel een hybride belegging wordt, deels aandeel, deels obligatie. Beleggers weten vooraf precies wat ze krijgen, extreme omstandigheden zoals een crisis uitgezonderd.

Deze constructie doet sterk denken aan de zogenaamde coco's, of contingent convertibles. Onder andere heeft de afgelopen jaren geprobeerd investeerders hier warm voor te maken.

Het idee van coco's is dat die omgezet kunnen worden in gewone aandelen als de kapitaalratio van een bank onder een bepaalde grens zakt. Door deze voorwaarde mag het kapitaal dat hiermee wordt opgehaald worden meegeteld in het kernkapitaal van een bank.

Anders
Met zijn nieuwe dividendaanpak kiest Delta Lloyd wel een andere weg dan zijn branchegenoten. Verzekeraars en banken mikken over het algemeen namelijk op een groeiend dividend.

Bij Aegon is dit bijvoorbeeld het uitgangspunt van het dividendbeleid. Daarbij heeft Aegon zichzelf wel wat vrijheid gegeven door de hoogte van de uitbetaling te laten afhangen van de vrije kasstroom en de investeringsbehoefte.

Nationale Nederlanden heeft een wat concreter beleid. De dividenduitkering zal vanaf 2015 40 tot 50 procent van het bedrijfsresultaat zijn. Daarnaast is deze verzekeraar van plan om eventuele kapitaaloverschotten terug te geven aan aandeelhouders.

De banken hebben ook een vrij harde doelstelling. ING wil nu de staatssteun helemaal is afgelost, elk jaar 40 procent van de winst uitbetalen aan de aandeelhouders. ABN Amro heeft het niet formeel opgeschreven maar mikt op dezelfde pay-out ratio.

Het nieuwe dividendbeleid van Delta Lloyd is dus afwijkend en kan daarmee best een experiment genoemd worden. De eerste reactie op de beurs was vrijdag in ieder geval gematigd. Het aandeel noteerde circa een procent hoger.




Gerelateerde artikelen