VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe Arseus uitgroeide tot een van de opmerkelijkste beursfondsen van het jaar

Het Belgisch-Nederlands Arseus, medisch toeleverancier, heeft dit jaar voor het nodige vuurwerk op de beurs gezorgd. De langverwachte splitsing van het bedrijf werd een feit en zorgde voor een achtbaanrit op de beursvloer.

De strategische ontwikkelingen bij Arseus kwamen dit jaar in een stroomversnelling en feitelijk is de huidige situatie na een forse expansiefase weer vergelijkbaar met het beginscenario.

In 2000 kocht het Belgische concern Omega Pharma het bedrijf Fagron van oprichter Ger van Jeveren.
Binnen Omega Pharma kon Fagron, leverancier van grondstoffen aan apothekers voor klantspecifieke medicijnen en zalven, harder groeien.

Fagron werd zeven jaar later samen met de overige business-to business onderdelen, levering van apparatuur aan ziekenhuizen en tandartsen en een medische IT speler, onder de naam Arseus naar de Amsterdamse en Belgische beurs gebracht.

Een groei en vervolgens afsplitsingsverhaal dat na de beursgang op herhaling ging. Ondanks eerdere ontkenningen door Van Jeveren gaat Arseus per 1 januari verder onder de naam Fagron, waarbij alle overige onderdelen (bijna) zijn af gestoten.

2014: splitsen en cashen
In augustus 2013 kondigde Arseus aan strategische opties voor de medische en dentale hardware en distributie activiteiten te onderzoeken. Het begin van een desinvesteringstraject dat beleggers wel zien zitten.

Begin dit jaar kondigt Arseus aan de resterende tandarts-activiteiten te verkopen. Verkoop levert 50 miljoen euro op, geld dat Arseus goed kan gebruiken om Fagron verder op de mondiale kaart te zetten.

Arseus en dan vooral Fagron blijft onstuimig hard groeien en zo ook de beurskoers. Het jaar gestart iets onder de 28 euro schiet het aandeel in de maanden daarna richting de 35 euro.

Marc Coucke vindt het genoeg en casht in maart net nadat Arseus in de Midkap is opgenomen, een groot deel (belang onder de 3 procent) en ook Waterland verkoopt in april zijn volledige belang van 26,7 procent tegen 35 euro.

Beleggers namen hierop even gas terug, maar door aanhoudend goede cijfers en steeds duidelijker splitsingsverhaal schiet de koers in de zomer richting de 45 euro.

It-divisie Corilus komt namelijk ook in de etalage waardoor Arseus nog puur uit groeiparel Fagron zal bestaan.

Zorgen over VS

Dan volgen weer winstnemingen, vooral door toenemende zorgen over strengere regelgeving in de Verenigde Staten inzake de vergoeding van bepaalde samengestelde medicijnen.

De koers valt weer terug tot onder de 32 euro. Op dat moment lijkt de timing van Waterland toch zo gek nog niet.

Goede derde kwartaalcijfers en sussende woorden van Van Jeveren over de situatie in de Verenigde Staten, toch goed voor ruim 20 procent van de Fagron omzet, stuwen het aandeel eind oktober echter weer met enige horten en stoten tot boven de 40 euro.

Vervolgens krijgt het aandeel weer een ferme tik door een opvallend verkoopadvies van Kempen met koersdoel 31,50 euro. Op dat moment zijn er eigenlijk alleen maar koopadviezen in de markt.

De Nederlandse zakenbank vreest dat Amerikaanse verzekeraars gaan besparen op de vergoedingen van klantspecifiek bereidde medicijnen.

Volgens Van Jeveren heeft Kempen het niet goed begrepen en als signaal koopt hij op de tot 31,58 euro teruggevallen koers 50.000 aandelen bij.

Op moment van schrijven noteren we 32,95 euro, toch nog altijd 16 keer de verwachte winst voor dit jaar.

Cirkel rond
Vorige maand kondigde Arseus een buitengewonde aandeelhoudersvergadering aan voor 12 december 2014 om goedkeuring te vragen voor de naamswijziging van Arseus naar Fagron.

Als de volgende stap een beursexit is dan is de cirkel voor Van Jeverens Fagron weer helemaal rond.




Gerelateerde artikelen