VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers wachten op duidelijkheid Cargill in strijd om Nutreco

Cargill meldt zich opnieuw bij Nutreco, maar met een bod komt het bedrijf nog niet. Zonder indicatief bod zal Nutreco de boeken niet snel opendoen voor de concurrent. Voor beleggers moet snel duidelijkheid komen.

Tot 17 februari kunnen beleggers zich aanmelden voor het bod van 44,5 euro van SHV op Nutreco.

Nu Cargill heeft aangegeven bereid te zijn opnieuw een bod neer te leggen, staat de koers boven de 46 euro. Beleggers anticiperen hiermee op een biedingsstrijd tussen SHV en Cargill.

Private equity-partij Permira, die nog bij het vorige bod op Nutreco betrokken was, doet nu niet mee. Permira was geïnteresseerd in de diervoedertak, Cargill met name in de visvoertak.

Onduidelijk is of de ‘alleingang’ van Cargill betekent dat de verschillende onderdelen van Nutreco na een mogelijke overname bij elkaar blijven. Een opsplitsing van het huidige Nutreco was voor bestuur en commissarissen tot nu toe een van de bezwaren tegen een mogelijke verkoop aan Cargill.

Voorwaarde van Cargill is dat het de boeken van Nutreco wil bekijken. Het is niet erg waarschijnlijk dat Nutreco hieraan zal voldoen zonder een concreet indicatief bod te hebben ontvangen. Cargill is en blijft de concurrent.

Drempel
Nutreco en SHV hebben het concurrerende bieders niet makkelijk gemaakt door regels op te stellen voor een tegenbod. Dat moet minimaal 8 procent hoger liggen, anders mag Nutreco hier niet op ingaan.

Wil Cargill inderdaad de boeken van Nutreco bekijken dan zal het agri-concern uit de Verenigde Staten, een bod van minstens 48,06 euro moeten neerleggen. Bij deze prijs ligt het bod 8 procent boven het cashbod van SHV.

LEES OOK
een column van Corporate Governance-expert Paul Frentrop


Een woordvoerder van Nutreco liet het Financieele Dagblad weten dat ‘er minstens een indicatief bod moet komen en er zekerheid van financiering moet zijn’.

‘Zolang niet aan dat soort voorwaarden is voldaan, mogen wij juridisch gezien niet eens reageren, vanwege onze overeenkomst met SHV’, aldus de woordvoerder.

Beleggers
Voor beleggers is nu het zaak dat Cargill snel meer duidelijkheid geeft over zijn intenties. Zij hebben tot uiterlijk 17 februari om hun aandelen aan SHV te verkopen. Daarna zal waarschijnlijk nog een periode van na-aanmelding volgen.

Gezien de nieuwe ontwikkelingen lijkt er geen aanleiding te zijn voor beleggers om al te gehaast in te gaan op het bod van SHV.
Gerelateerde artikelen