VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

USG People gaat balans versterken en dividend verhogen

USG People wil de komende jaren de balans nog verder versterken en meer winst uitkeren. Tegelijkertijd lopen de prestaties in de verscheidene landen waar de uitzendorganisatie actief is verder uiteen.

USG People presenteerde vrijdag een breed scala aan plannen.

De uitzender meldde nieuwe investeringen in de online-strategie en verscherpte balanseisen met daaraan gekoppeld een hogere winstuitkering.

Tegelijk meldde het bedrijf uit Almere dat de omzet in de maanden oktober en november vergeleken met een jaar terug met 3 procent is gegroeid.

Hoewel dat niet overhoudt en lager is dan de 4 procent groei in het derde kwartaal, is het beter dan de 2 procent in september en ook beter dan verwacht.

Bij het derdekwartaalverslag bleek USG namelijk ineens een stuk minder uitbundig dan drie maanden daarvoor en sprak over een geringere voorspelbaar verloop in enkele markten.

De uiteindelijke terugval blijkt nu mee te vallen, maar dat is wel een gemiddelde. De verschillen per land zijn juist toegenomen.

Versterking balans
Nu de doelstelling van een nettoschuld in verhouding tot de ebitda van maximaal 2 (Q3: 1,9) is behaald, wordt deze nu aangepast naar maximaal één keer de ebitda. Een signaal naar de markt en grote overnames worden voorlopig niet voorzien.

Bij het bereiken van de nieuwe doelstelling zal ook de pay-out ratio worden verhoogd, het deel van de winst dat terugvloeit naar aandeelhouders.

Tot nu toe keerde USG een derde van de nettowinst voor afschrijvingen uit als dividend. Dat percentage zal verhoogd naar 40 procent. Het dividend zal ook uitsluitend nog in contanten worden uitgedeeld.

Groei in online
USG vult zijn internet strategie verder in met de aankoop van een 51 procentsbelang in het Belgische bedrijf Connecting-Expertise.

Dit bedrijf is een online-softwaredienstverlener dat een zogeheten Vendor Management Systeem (VMS) en een online marktplaats aanbiedt.

De online marktplaats geeft opdrachtgevers de mogelijkheid om opdrachten geautomatiseerd aan de open markt beschikbaar te stellen.

Eind oktober kocht USG een 20 procentbelang in het Nederlandse bedrijf Blue Carpet, eveneens een online dienstverlener op het terrein van personeelszaken.

USG spreekt van een volgende fase in zijn ontwikkeling, waarbij dienstverlening onbeperkt schaalbaar is tegen zeer lage extra kosten. De online tak kan zelfstandig groeien en ondersteunend zijn aan de digitale transformatie van USG en zijn merken.

Groei beperkt
De totale groei van 3 procent mag dan meevallen, het is niet erg uitbundig. In Nederland steeg de omzet in oktober en november eveneens met 3 procent.

De groei in Nederland is beter dan de krimp van 1 procent in september maar onder de marktgroei van circa 9 procent.

USG lijkt dan ook nog altijd marktaandeel te verliezen aan grote concurrent Randstad die in eigen land met 5 procent groeide. De groei in Nederland zat dan ook vooral bij de kleintjes.

Moeizaam verloopt het vooral in Frankrijk en Duitsland, waar overigens ook Randstad tegenwind voelt. In beide landen sloeg een groei van 2 procent in september om in een krimp van respectievelijk 3 en 1 procent.

Duitsland en Frankrijk zijn bij USG tezamen goed voor circa 30 procent van de totale omzet en bij Randstad 27 procent.

Randstad weet de zwakte in deze twee landen goed op te vangen door groei in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië. Het werkgebied van USG is uitsluitend Europa.

Sterkere balansverhoudingen en meer dividend uitkeren in plaats van grote overnames is daarom misschien nog niet zo onverstandig.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen