VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corio-grootaandeelhouder APG trok samen op met Klépierre bij miljardenfusie

Grootaandeelhouder APG lijkt een voortrekkersrol te hebben gespeeld bij de miljardenfusie van Corio met het Franse Klépierre. Bij een eerste afspraak met Klépierre schoof de pensioenbelegger aan. Tot verbazing van Corio.

Dat bleek tijdens de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering van Corio waarin de samensmelting is besproken.

APG is al jaren veruit de grootste aandeelhouder van Corio met een belang van nipt boven de dertig procent. Naar verluidt was de pensioenbelegger al jaren ontevreden over de prestaties van het Utrechtse vastgoedconcern.

In tegenstelling tot de meeste andere beursgenoteerde vastgoedconcerns lag de beurskoers lager dan de waarde van de vastgoedportefeuille volgens de boeken.

Verbazing
Mogelijk heeft die onderwaardering APG aangezet tot een actievere rol.

Onlangs bleek dat de overnamebesprekingen, die al met al een kleine drie maanden hebben geduurd, op 7 mei van dit jaar zijn begonnen.

Op die dag had Corio-president-commissaris Derk Doijer een afspraak met zijn evenknie bij Klépierre, de Amerikaan David Simon.

Wat de precieze reden voor hun overleg was, wist Doijer naar eigen zeggen niet van te voren.

Tot zijn ‘verbazing' trof hij daar niet alleen Simon, die behalve president-commissaris via zijn Simon Property Group ook 28,9 procent van de aandelen van het Franse vastgoedbedrijf heeft, maar ook APG-afgevaardigde Patrick Kanters.

‘Ik wist niet dat APG ook aanwezig zou zijn', zei Doijer naar aanleiding van vragen van beleggers over het overnameproces.

Kanters is bij APG eindverantwoordelijk voor beleggingen in vastgoed en infrastructuur.

Brief
Tijdens het gesprek drukte Simon Doijer een brief in handen met een zogeheten niet bindend voorstel om Corio en Klépierre te laten fuseren.

De precieze rol van de APG voorafgaand aan die eerste ontmoeting met Doijer en in het verdere verloop van het overnameproces is niet te reconstrueren. Op 29 juli maakten Corio en Klépierre hun plannen uiteindelijk wereldkundig.

Tijdens de beleggersbijeenkomst wilde voormalig SHV-topman Doijer daar niet op ingaan. Ook de afgevaardigde van APG liet niet van zich horen.

Tijdens de bijeenkomst bleek na vragen van beleggers ook dat APG behalve aandeelhouder, ook financier is van Corio door middel van een specifiek soort lening van 200 miljoen euro. Die financiering bleek niet eerder uit jaarverslagen van Corio.

Ruilbod
Aandeelhouders van Corio krijgen voor elk aandeel 1,14 aandelen Klépierre.

Dat komt neer op 41,45 euro per aandeel of 15,7 procent op basis van de laatste slotkoers voor bekendmaking van de fusieplannen. De Fransen bieden daarmee 8,5 procent bovenop de intrinsieke waarde van Corio van 38,20 euro per aandeel eind juni.

In de nieuwe combinatie blijft Simon Property goed voor 18,5 procent van de aandelen, nog voor BNP Paribas (13,7 procent) en pensioenuitvoerder APG (13,6 procent). APG mag ook een van de tien commissarissen van het fusiebedrijf leveren.

Voormalig ABN Amro-bankier en onlangs afgezwaaide topman van de Haagse bank NIBC Jeroen Dost moet als toezichthouder de belangen van APG in de gaten houden.

Mastodont
Klépierre is twee keer zo groot als Corio en heeft voor 14 miljard euro aan vastgoed.

Corio heeft voor een beurswaarde van 3,2 miljard euro en is onder meer eigenaar van de winkelcentra Hoog Catherijne in Utrecht, Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam. Het bezit ook winkelcomplexen in Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije en Duitsland.

Door de overname ontstaat een Europese vastgoedmastodont met een vastgoedportefeuille ter waarde van meer dan 21 miljard euro. De gezamenlijke (netto)huurinkomsten bedroegen in 2013 ongeveer 1,2 miljard euro (cijfers 2013).

Hiermee is het samengevoegde bedrijf iets kleiner dan Unibail-Rodamco dat in 2013 netto huurinkomsten zag binnenstromen met een omvang van 1,35 miljard euro.

LEES OOK:

 17 november 2014

29 juli 2014

13 februari 2014

4 februari 2014

10 oktober 2013

16 mei 2013Gerelateerde artikelen