VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold wisselt topman Albert Heijn vanwege zwakke bedrijfsprestaties

Aan de stormachtige opkomst van Sander van der Laan bij Ahold is een einde gekomen.  Zwakke bedrijfsprestaties liggen ten grondslag aan het vertrek van de Albert Heijn-topman.

an der Laan, zestien jaar werkzaam binnen Ahold, was de opvolger van huidige Ahold-topman Dick Boer als directeur van Albert Heijn.

Hij werd lange tijd beschouwd als een van de belangrijkste kandidaten om Boer op termijn op te volgen als eindverantwoordelijke voor het gehele Ahold-concern.

De tegenvallende prestaties van Albert heijn hebben Van der Laan de das omgedaan. 
Albert Heijn heeft het al langer moeilijk. De marges staan flink onder druk door prijsvechters als Jumbo, Lidl en Aldi.

Tegelijkertijd neemt de concurrentie van bezorgdiensten aan huis toe en is er steeds meer kritiek op de uitstraling van de Albert Heijn filialen.

Medio november vorig jaar presteerde Ahold zijn zogeheten ‘omni-channel' strategie waarbij naast de fysieke winkels ook de verkopen via internet meer op de kaart gezet moeten worden.

Werk aan de winkel dus voor Albert Heijn en Sander van der Laan is daar blijkbaar niet de juiste man voor.

Herstel in vierde kwartaal
Hoewel het vertrek van Van der Laan volgens de externe communicatielijnen van Ahold in heeft plaatsgevonden is het moment waarop hij vervangen wordt wrang. Juist in het afgelopen kwartaal heeft Albert Heijn een aardig herstel laten zien.

In Nederland, goed voor 35 procent van de ruim 8 miljard aan concernomzet, wist Ahold in het vierde kwartaal de omzet met 4,5 procent op te krikken, waarvan 2,2 procent autonoom.

Het concern uit Zaandam schrijft de omzetgroei toe aan sterke prestaties tijdens de feestdagen van Albert Heijn, de internetactiviteiten van Albert Heijn en Bol.com.

Hierdoor is het marktaandeel van Albert Heijn in het vierde kwartaal alsmede in geheel 2014 gestegen.

Uiteraard wordt het hier geholpen door de ombouw van de overgenomen C-1000 filialen naar Albert Heijn. Ook moesten er de nodige prijsacties aan te pas komen, welke een licht drukkend effect op de marges had.

Kwakkelen in VS
In de voor Ahold veruit grootste markt de Verenigde Staten, goed voor 60 procent van de omzet, blijft het volop investeren in verbetering van de winkelformules.

Gecorrigeerd voor een lagere omzet uit benzineverkopen als gevolg van de lage olieprijs is sprake van een fractioneel autonome omzetgroei van 0,3 procent.

Inclusief het valutaeffect zal dat een stuk hoger uitpakken vanwege de sterke dollar. Dit cijfer geeft Ahold niet. Naar verwachting zal de onderliggende marge in de Verenigde Staten ten opzichte van het derde kwartaal (3,8 procent) stabiel zijn gebleven.

In Tsjechië is Ahold volop in de weer met de integratie van de Spar winkels. Hierdoor steeg de omzet met een derde tot 433 miljoen euro.

Zoals eerder aangegeven zal de consolidatie van de Spar filialen over 2014 een drukkend effect op het resultaat hebben.

Bravoure nodig
De betere prestaties van Albert Heijn in het vierde kwartaal zijn ook het gevolg van wijzigingen in het assortiment van onder meer brood, wijnen en biologische voeding.

Dat kan aan Van der Laan worden toegeschreven. Echter, uiteindelijk zal bij Ahold de winstgevendheid omhoog moeten, want daar was in het vierde kwartaal wederom geen sprake van.

Om dit te bereiken zal vooral meer ingezet moeten worden op internet. Voeding online bestellen kan op termijn door de grote aantallen per order aantrekkelijke marges opleveren.

Van der Laan zal per 1 februari 2015 worden vervangen door Wouter Kolk, sinds 1991 in dienst bij Ahold waar hij onder meer actief was in Azië en leiding gaf aan Etos en Gall & Gall.

In 2007 werd Kolk topman van WE Fashion om in 2013 weer terug te keren naar Ahold.




Gerelateerde artikelen