VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML voorziet goede eerste jaarhelft

Chipmachinemaker ASML verrast beleggers met een hoge omzet. Topman Peter Wennink voorziet ook voor de eerste helft van dit jaar een sterke vraag.

Er werd over geheel 2014 een omzet van 5,9 miljard euro neergezet, 12 procent meer dan een jaar eerder. Zoveel omzet genereerde het bedrijf uit Veldhoven niet eerder.

De nettowinst steeg met bijna 18 procent naar 1,2 miljard euro. Het dividend wordt verhoogd en er worden meer aandelen ingekocht.

Vooral de vraag naar geheugenchips bij Koreaanse chipmakers hielp het concern. Vermoedelijk betreft het bestellingen van Samsung. Het aantal verscheepte machines steeg op kwartaalbasis van 24 naar 30.

De omzet in het vierde kwartaal kwam op 1,5 miljard euro en dat was meer dan ASML zelf had voorspeld. De winst in de laatste periode van 2014 kwam uit op 305 miljoen euro.

Topman Peter Wennink meldde dat het er ook voor de eerste zes maanden van 2015 goed uitziet. De orderportefeuille is door 1,4 miljard euro aan nieuwe orders tot 2,8 miljard euro aangegroeid.

Blijven investeren
ASML gaat het dividend met 9 cent verhogen naar 0,70 euro per aandeel. Daarmee wordt een kwart van de jaarwinst uitgekeerd, wat niet overdreven veel is maar ASML moet ook blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Desondanks is er ruimte om de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terug te kopen.

Als de wereldeconomie inderdaad uit het dal aan het klimmen is, zijn aandelen in de volatiele chipindustrie zoals ASML kansrijke herstelkandidaten.

ASML is een van de belangrijkste leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder ‘wafersteppers’ en ‘step-and-scan machines’.

Vrijwel alle grote chipmakers van de wereld zijn klant bij ASML. Een aantal van hen is zelfs strategisch partner en grootaandeelhouder.

Intel heeft een belang van 15 procent en betaalt mee aan het ontwikkelingsprogramma van ASML.

De toekomst
ASML verwacht de omzet in de komende zes jaar te verdubbelen tot zo'n 10 miljard euro in 2020. De winst per aandeel zal in die periode verdrievoudigen.

Het aandeel ASML lijkt echter al behoorlijk op de goede vooruitzichten op de wat langere termijn vooruit te lopen. Een aandeel ASML is op het moment ruim 40 procent duurder dan een jaar geleden en staat nu ruim 30 keer de in 2015 door analisten verwachte jaarwinst.

Het nieuwe dividendrendement is driekwart procent: geen vetpot, maar ASML is nu eenmaal geen dividendaandeel. Wel een uniek bedrijf met ambities.




Gerelateerde artikelen