VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brede prijsrange bij beursgang optiekketens Grandvision

Tussen nu en 5 februari kan worden ingeschreven op de beursgang van Grandvision, bekend van optiekketens als Peals en Eyewish. De zeer brede prijsrange is een punt van aandacht voor beleggers.

Toch weer wat eerder dan gedacht gaat de inschrijving op de beursgang van Grandvision van start.

Investeringsmaatschappij Hal, voor 98,57 procent eigenaar, 20 procent oftewel 51 miljoen aandelen naar Euronext Amsterdam.

De stukken krijgen een indicatieve prijsrange mee van 17,50- tot 21,50 euro, wat als een behoorlijk brede vork kan worden gezien en een weerspiegeling zal zijn van het onzekere beursklimaat. Beleggers kunnen uitsluitend bestens inschrijven.

Grandvision als geheel wordt bij deze prijsrange gewaardeerd op 4,4 -5,4 miljard euro, wat in lijn ligt met wat analisten hadden ingeschat.

Hal heeft de optieketens voor slechts 800 miljoen euro in de boeken staan. De boekwinst zal het conform IFRS regels rechtstreeks via het eigen vermogen verantwoorden. Op 6 februari 2015 moet de beursnotering een feit zijn.

Onstuimige groei
Sinds 1996 het moment waarop Hal de voorloper van Grandvision in handen kreeg is de omzet explosief gestegen van 46 miljoen euro naar 2,6 miljard euro over 2013. Het aantal filialen is uitgebouwd van 190 naar 5600.

Over de eerste negen maanden van 2014 is sprake van een groei van de nettowinst met 16 procent tot 135,4 miljoen euro. De onderneming is actief in 43 landen in Europa, Latijns Amerika en Azië en heeft meer dan 25.500 medewerkers in dienst.

Vorig jaar werd de groep actief in China, Peru en Turkije en vonden overnames van brillenketens plaats in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Colombia en Italië.

De groei zal doorgaan als het aan Grandvisison-topman Theo Kiesselbach ligt. De wereldbevolking wordt gemiddeld steeds ouder en de middenklasse groeit, heet het dan.

De beursgang heeft voornamelijk als doel de naam Grandvision in opkomende markten meer op de kaart te zetten.
Nu komt nog circa 90 procent van de omzet uit Europa, een markt met mooi marges, maar lager groei.

De mondiale optiekmarkt is nog sterk gefragmenteerd en dat biedt ook voldoende acquisitiemogelijkheden. Daarnaast kunnen zelfstandige opticiens, goed voor 40 procent van totale markt zich als franchiser aan Grandvision binden.

Waardering en balans
Over 2014 zal Grandvision een ebitda van circa 450 miljoen euro hebben behaald. De prijsrange geeft aan dat Grandvision dan tegen 10-12 keer de ebitda over 2014 gewaardeerd wordt.

Grandvision wordt daarmee iets lager gewaardeerd dan andere publieke brillenketens als het Duitse Fielmann, het Italiaanse Luxottica en het Franse Essilor. Fielmann is qua profiel het best vergelijkbaar met Grandvision.

Per eind september had de beursaspirant 834 miljoen euro aan nettoschuld op de balans staan. Dat zou neerkomen op een verhoudingsgetal nettoschuld/ebitda van circa 1,85. Dat is behoorlijk zwaar gefinancierd en maakt een grote overname weer wat minder waarschijnlijk. Het concern genereert evenwel een solide vrije kasstroom van circa 220 miljoen euro per jaar

Dividend
Naast groei wil Grandvisison ook een goed dividend bieden. In september 2015 zal een bedrag van 35 miljoen euro worden uitgekeerd en vervolgens in de jaren erna 25-50 procent van de nettowinst.

Bij een pay out van 50 procent komt het dividendrendement rond de 2 procent uit. Geen vetpot, maar groeikansen zijn er dus ook afdoende.




Gerelateerde artikelen