VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Neerwaartse aanpassing financiële doelstellingen Philips afgestraft

Na het winstalarm van begin deze maand waren de jaarcijfers van Philips geen verrassing meer. Het aandeel gaat opnieuw in de verkoop nu het concern ook de doelstellingen voor 2016 loslaat.

Onder leiding van Frans van Houten leek het er even op dat Philips na decennia van herstructureren eindelijk het groeipad was ingeslagen.

Het jaar 2014 heeft echter duidelijk gemaakt dat ook Van Houten er maar niet in wil slagen op Philips te krijgen.

Het was mooi geweest als Van Houten de pijn in één keer had kunnen nemen om vervolgens de complexe afsplitsing van de lichtdivisie door te voeren.

Nu blijkt dat Philips de komende jaren nog veel meer herstructureringskosten moet maken en dat de financiële doelstellingen voor 2016 niet meer realistisch zijn.

Zwakke eindmarkten
Het vierde kwartaal is voor Philips bijzonder zwak verlopen. Autonoom was sprake van een omzetdaling van 2 procent.
Het ebita-resultaat kromp van 789 miljoen euro naar 262 miljoen euro, vooral door de eerder gemelde omvangrijke opstartkosten van een fabriek voor medische apparatuur in het Amerikaanse Cleveland.

Healthcare was trouwens over de gehele linie de zwakke broeder binnen Philips. De onderliggende ebita-marge daalde van 19,0 procent naar 14,8 procent.

Bovendien ontving Philips minder orders in het vierde kwartaal uit de healthcare-hoek. Geen fijne gedachte omdat het concern daar juist mee door gaat.

Daarnaast ervoer het concern tegenwind uit Rusland en China en werd het geraakt door valutaverliezen in opkomende markten.

De lichtdivisie en vooral het - qua omzet kleinste onderdeel- Consumer Lifestyle presteerden beter.
Over geheel het jaar heeft Philips een nettowinst behaald van 411 miljoen euro, tegen nog 1,2 miljard euro over 2013.

Gelukkig voor beleggers wordt het dividend gehandhaafd op 80 cent, waarmee Philips de traditie van een stabiel of licht groeiend dividend in stand houdt. Op de huidige beurskoers geeft dat een dividendrendement van 3,8 procent.

Tegenvallende vooruitzichten
Na de terugslag in 2014 heeft Philips nadere actie ondernomen de resultaten weer te laten groeien.
Maar de bedrijfsomgeving blijft zwak en onzeker. Reden voor Van Houten en de zijnen om 1 procentpunt van de financiële doelstellingen voor 2016 af te halen.

De eerdere uitgesproken doelstelling voor een autonome groei van 4-6 procent gaat omlaag naar 3-4 procent) , de winstgevendheid (ebita-marge) van 11-12% naar 10-11% en het rendement op geïnvesteerd vermogen van meer dan 14% naar meer dan 13%.

Ondanks de neerwaartse aanpassingen blijft het lange termijn potentieel van Philips volgens topman Van Houten onverminderd overeind. Een ware Philips-uitspraak, maar wanneer wordt dit gerealiseerd?




Gerelateerde artikelen