VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN heeft één jaar langer nodig om financiële doelstelling te halen

KPN heeft de omzetkrimp eindelijk tot stoppen gebracht. Onder de streep blijft het belbedrijf rekening houden met stabilisatie van de bedrijfswinst. Dit betekent in feite dat de winstdoelstelling een jaar is uitgesteld.

Het is een eeuwig spanningsveld. Beleggers willen zoveel mogelijk informatie van het bestuur om een goede inschatting te maken van de waarde van een aandeel.

Bestuurders houden bij voorkeur de kaken stijf op elkaar. Niet alleen kan een bestuurder zonder doelstelling niet worden afgerekend door aandeelhouders, ook behoudt hij flexibiliteit om in te spelen op veranderingen in marktomstandigheden.

Het is het verhaal van KPN in het kort. Het telecombedrijf is betrekkelijk zuinig met doelstellingen voor 2015, en de doelstellingen die het wel heeft ogen weinig ambitieus. Topman Eelco Blok wil naar eigen zeggen "flexibiliteit behouden".

"Tele2 zal dit jaar met 4G diensten komen en hier willen wij op kunnen reageren zonder aan doelstellingen vast te zitten", aldus de topman van het concern.

KPN lijkt rekening te houden met een scenario waarin de concurrentie bij Mobiel verder verhevigt en het concern kosten zal moeten maken om marktaandeel te behouden. Dit betekent druk op de winstgevendheid op de korte termijn.

Meer tijd nodig
KPN beloofde vorig jaar "stabilisatie van de financiële resultaten", maar heeft niet geleverd als het om het bedrijfsresultaat (ebitda, oftewel de winst voor afschrijvingen, rente en belastingen) gaat.

Hoewel dit resultaat het laatste jaar ieder kwartaal iets verbeterde was er geen sprake van stabilisatie in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat in de laatste drie maanden van 2014 daalde met 3 procent tot 669 miljoen euro.
En KPN blijft het geduld van beleggers op de proef stellen. In de outlook geeft het bedrijf aan "een stabilisering van de aangepaste ebitda te verwachten tegen het eind van 2015". Hierbij speelt dus mee dat KPN moet opboksen tegen Tele2 en waarschijnlijk ook concurrentie verwacht van de nieuwe kabelaarscombinatie Ziggo-UPC.

Om de winst een impuls te geven heeft KPN de besparingsdoelen opgehoogd. Topman Blok wil de kosten in 2016 met 400 miljoen euro verlaagd hebben ten opzichte van 2013. Het oorspronkelijke besparingsdoel was 300 miljoen euro.

Omzet en kasstroom gaat beter
Het bovenste lijntje van de resultatenrekening - de omzet - laat wel stabilisering zien. Na een daling in het derde kwartaal (4,9 procent) bleef de omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar ongeveer gelijk.

KPN verwacht dat de vrije kasstroom in 2015 zal verbeteren. Dit betekent dat er dit jaar naar verwachting per saldo meer dan 405 miljoen euro de onderneming binnenstroomt. 

Echte moed is voor deze doelstelling niet nodig. Het bedrijf kondigde namelijk aan dat de investeringen voor dit jaar met 100 miljoen euro verlaagd zullen worden tot 1,3 miljard euro.

Ook zullen de rentelasten dalen doordat in het afgelopen jaar voor 4 miljard euro aan schulden is afgebouwd. Een lagere belastingdruk vanwege fiscaal voordeel als gevolg van het boekverlies op de verkoop van de Duitse activiteiten (E-Plus) helpt ook mee bij het doel om de kasstroom te verbeteren.

Al deze meevallers zien beleggers niet terug in het ebitda-resultaat, maar komen wel tot uiting in de vrije kasstroom.

Balans belangrijker dan dividend
En dan is in de kasstroomdoelstelling voor dit jaar niet eens rekening gehouden met een cadeautje uit Duitsland. KPN bezit nog altijd een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland (de nieuwe combinatie van E-Plus en O2).

Als wordt uitgegaan van analistenverwachtingen zal KPN op dit belang een dividend ontvangen van ruim 150 miljoen euro.

Gezien de flinke sloot cash die dit jaar binnenstroomt bij KPN, zijn beleggers teleurgesteld dat ze een dividend van 8 cent tegemoet kunnen zien.

Het belbedrijf gaf vorig jaar aan dat beleggers rekening moeten houden met "een groeiend dividend". KPN voldoet aan deze verwachting, maar het verschil met het dividend over 2014 van 7 eurocent is met één cent beperkt. Analisten hielden rekening met een dividend van een dubbeltje.

KPN lijkt de voorkeur te geven cash-overschotten aan te wenden om de balans te versterken. Zelfs na alle schuldverlagingen ligt de zogeheten leverage ratio met 2,8 keer (nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat) een stuk hoger dan bij de meeste Damrak-beursfondsen omdat de winsten van het bedrijf onder druk staan. 




Gerelateerde artikelen