VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Binck stelt aandeelhouder teleur door kapitaaloverschot niet uit te keren

Binck Bank beleeft zware tijden. De belofte om kapitaal aan aandeelhouders terug te geven kan het bedrijf niet nakomen.

Met spanning keken beleggers uit naar de vierde kwartaalcijfers van online broker BinckBank.

Hoe zou het vermogensbeheer-dochter Alex vergaan en hoeveel geld gaat Binck terugsluizen naar de aandeelhouder in de vorm van dividend en eventuele inkoop eigen aandelen?

Helaas voor de aandeelhouders pakken de meeste zaken negatief uit. Alex Vermogensbeheer ziet de uitstroom van vermogen verder toenemen en vanwege de onzekere toekomst durft Binck een deel van het eigen kapitaal niet uit te keren aan beleggers.

Dividendaandeel
De inkomsten van Binck staan al langer onder druk. De zware concurrentie met andere brokers, het verdwijnen van de distributievergoeding bij de verkoop van beleggingsfondsen en de lage marktrente raken het beursfonds hard.

De tegenslag volgt op een gewijzigde aanpak van Binck. Begin vorig jaar vormde de online broker zich om van groeiaandeel naar ware dividendknaller.

Om die verandering vorm te geven besloot Binck voortaan alle kapitaal boven de grens van 200 miljoen euro terug te sluizen naar de aandeelhouder.

Na drie kwartalen stond de teller van het surplus op 23 miljoen euro, gelijk aan 31 cent per aandeel. Met een totale uitkering van circa 8 procent van de beurskoers zouden beleggers aardig gecompenseerd worden voor het risico dat ze namen met een belegging in Binck.

Helaas blijkt opnieuw dat hoge verwachte winstuitkeringen eerder een waarschuwing dan een aanbeveling zijn.

Onzekere toekomst
Binck verklaart het binnenboord houden van het kapitaaloverschot met de eigen verwachting dat de toekomstige resultaten onder druk zullen blijven staan.

Ook de onzekere ontwikkelingen bij vermogensbeheertak Alex maakt het beursfonds voorzichtig.

Beleggers haalden daar in het vierde kwartaal nog eens bijna 300 miljoen euro weg waardoor het beheerd vermogen onder de grens van 2 miljard uitkwam. In januari blijkt de uitstroom te zijn versneld naar 126 miljoen euro.

Verder benadrukt Binck dat de Europese Centrale Bank banken heeft aangespoord prudent met kapitaalteruggaven om te gaan.

Dividend
Beleggers in Binck kunnen nog wel een slotdividend van 0,31 euro per aandeel tegemoet zien.

Het totaal dividend komt daarmee uit op 41 cent, conform de afspraak dat de helft van de onderliggende winst aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.


Daarmee komt het dividendrendement bij de huidige koers uit op een alleszins mooie 5,7 procent. Toch blijft het bij beleggers knagen dat de opbrengst veel hoger had kunnen zijn, want het kapitaalsurplus over geheel het jaar bedroeg 25,9 miljoen euro, 37 cent per aandeel

Of er sprake is van uitstel of afstel valt lastig te zeggen. Duidelijk is wel dat Binck het moeilijk heeft.

De beoogd nieuwe topman Vincent Germyns komt dan ook met terughoudende lange termijndoelstellingen. Of hij zelf op de langere termijn de toppositie van Binck Bank blijft bekleden is nog niet zeker.

De Nederlandse Bank heeft nog geen goedkeuring gegeven aan de benoeming van de Belg als ceo.




Gerelateerde artikelen