VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon voorzichtig door onzekerheid over boekhoudregels

Vanaf volgend jaar moet Aegon voldoen aan nieuwe regels wat betreft zijn reserves. De impact van die verandering is nog onduidelijk. Aegon is in ieder geval voorzichtig met kapitaaluitkeringen.

De gemiddelde klant van een verzekeraar is een avondje zoet als hij de voorwaarden van een verzekeringspolis wil doorgronden.

De voorwaarden van verzekeringsproducten zijn vaak ingewikkeld omdat uitkeringen afhankelijk zijn van veel variabelen.

Als dit voor één verzekeringsproduct al lastig is, dan wordt het helemaal een herculestaak om na te gaan hoe complex het is om alle risico's in te schatten van alle verzekeringsproducten die Aegon de afgelopen jaren heeft verkocht.

Dit is precies de kernprioriteit van ceo Alex Wynaendts voor dit jaar. Nieuwe boekhoudregels (solvency 2), die vanaf begin volgend jaar worden ingevoerd, moeten er voor zorgen dat verzekeraars te allen tijde voldoende buffers hebben om aan alle verplichtingen te voldoen.

Het verschil met de oude regels is dat voortaan meer wordt gekeken naar operationele risico´s en de kwaliteit van interne processen.

Misschien nog belangrijker voor Aegon-beleggers is dat verzekeraars onder de nieuwe regels eigen modellen moeten gebruiken om te bepalen hoe hoog de buffers moeten zijn. Onder de oude regels werden voornamelijk standaardmodellen gebruikt.

Vraagteken
Aegon heeft tot het einde van dit jaar om eigen risicomodellen te fabriceren. Het spreekt vanzelf dat de regelgever streng meekijkt bij de ontwikkeling van de modellen en alleen goedkeuring zal verlenen als het tevreden is met alle veronderstellingen.

Denk hierbij aan aannames ten aanzien van levensverwachtingen, rentestanden en het rendement van aandelen.
Waar staat het verzekeringsbedrijf nu? In de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers rept de verzekeraar met geen woord over de voortgang. 

Alleen op de laatste beleggersdag van halverwege vorig jaar heeft Aegon medegedeeld dat de solvabiliteit volgens de nieuwe regels rond de 175 procent zou schommelen.

De vraag is of dit cijfer nog actueel is. Zo is de rente verder gedaald, slecht nieuws voor de solvabiliteit van Aegon omdat premiegelden minder rendabel kunnen worden belegd.

Daar staat tegenover dat het bedrijf de laatste kwartalen winsten heeft toegevoegd aan de buffers.

Zuinigheid
De omzichtigheid waarmee Aegon met overtollig kapitaal omspringt doet vermoeden dat het concern zelf ook nog geen zekerheid heeft over de impact van nieuwe regels.

Beleggers die hopen op uitkering van overtollig kapitaal zullen geduld moeten betrachten. Zo geeft het concern geen duidelijkheid over hoe het staat met het voornemen om voor 400 miljoen euro aandelen in te kopen.

Analisten verwachten dat Aegon hiermee wacht tot de tweede helft van dit jaar omdat dan meer duidelijk is over de nieuwe bufferregels. Ook is de verzekeraar voorzichtig met het dividend.

De reactie op de beurs van minus 1,5 procent in de ochtendhandel geeft aan dat beleggers niet van zuinigheid, en al helemaal niet van onzekerheid houden (koers: 6,55 euro).

Vijf keer opvallend in de jaarcijfers 
De cijfers van Aegon vallen over de gehele linie niet tegen. Deze vijf zaken vallen op:

Hogere winst
Aegon zag de winst in het vierde kwartaal oplopen van 52 miljoen euro vorig jaar naar 399 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van een stijging van de dollar en hogere winsten op beleggingen.

Beheerd vermogen groeit door
De bruto-stortingen namen flink toe tot 13,7 miljard euro. De toename komt voornamelijk door groei bij pensioenen, annuïteiten en een instroom van gelden van externe managers.

Offensief in Frankrijk
Aegon maakte bekend een belang van 25 procent te nemen in de vermogensbeheertak van La Banque Postale. De verzekeraar wil via deze route de 11 miljoen klanten van de Franse bank bereiken. Het bedrag dat met de joint venture gemoeid is bedraagt 112,5 miljoen euro.

Rentegevoelig...
Het bedrijf timmert hard aan de weg om minder afhankelijk te worden van de rente. Inmiddels komt 40 procent van de inkomsten uit zaken die niets met de rente te maken hebben zoals fees en provisies.

...en olie-impact
Het bedrijf geeft voor het eerst inzicht in de blootstelling aan de olie-industrie. Deze bedraagt 6,4 miljard dollar voor de Amerikaanse portefeuille. Dat is ongeveer 6 procent van het geheel. 



Gerelateerde artikelen