VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cashmachine Ahold kampt met margedruk

De sterke dollar helpt Ahold aan hogere omzet, maar op het gebied van winstgevendheid moet het concern een veer laten. Desondanks ziet Ahold ruimte voor een hoger dividend en extra inkoop van aandelen.

Terwijl veel Europese bedrijven profiteren van de ‘goedkope' euro krijgt Ahold de hulp van de sterk gestegen dollarkoers.

Ahold haalt zestig procent van zijn omzet uit de VS en ziet de omzet met 1,6 miljard euro stijgen bij iedere tien cent die de dollar aan waarde wint ten opzichte van de euro.

In de laatste drie maanden van 2014 verkocht het bedrijf voor 8 miljard euro, 7,9 procent hoger dan het laatste kwartaal van 2013. Het grootste deel van die omzetgroei is te danken aan de dollar, maar lang niet alles. Ook zonder het valutaeffect steeg de omzet met 2,6 procent.

Voor heel 2014 komt de omzet uit op 32,8 miljard euro en was er geen significant effect van wisselkoersen. Die zullen er dit jaar wel zijn als de dollar zo sterk blijft.

Margedruk

Als het om winst gaat is een tegenovergestelde beweging zichtbaar. De winst uit voortgezette activiteiten daalt - op basis van constante valuta's - met bijna 4 procent; het onderliggende operationele resultaat zelfs met ruim 10 procent.

Illustratief zijn wat dat betreft de Nederlandse activiteiten van het supermarktconcern. De marges (het onderliggende operationele resultaat gedeeld door de omzet) van het Nederlandse onderdeel zijn tussen 2011 en 2014 gedaald van 6,3 procent naar 4,9 procent.

Dit komt onder meer door de lagere marges bij Bol.com, Albert Heijn Online (albert.nl) en Albert Heijn België. Toch staat het concern achter de groei-initiatieven die het de afgelopen jaren heeft ontplooid.

Onder meer door kritische massa te krijgen in België, waar Ahold in 2014 weer negen winkels opende, verwacht het bedrijf de marges te kunnen ophogen.

Van online winkel Bol hoeven beleggers in ieder geval dit jaar geen hogere marges verwachten. Er moet veel geïnvesteerd worden om de omzet te kunnen laten groeien en marktleider te blijven in Nederland. Dit gaat ten koste van de marges op de korte termijn.

Ruimte voor dividend en aandeleninkoop
Wie niet verder kijkt dan het kasstroomoverzicht van Ahold ziet dat de berg met kasgeld bij Ahold is afgenomen van 2,5 miljard euro aan het begin van 2014 naar 1,6 miljard euro eind 2014.

Ahold kocht onder meer voor ruim 1,2 miljard euro aandelen in en keerde 400 miljoen euro aan dividend uit aan aandeelhouders.

Uit het eigen bedrijf kwam per saldo 1 miljard aan cash binnen (de zogenaamde vrije kasstroom) en Ahold verwacht ook dit jaar dat de vrije kasstroom - oftewel de operationele kasstroom minus investeringen - rond de miljard zal liggen.

Door de instroom van al het geld kan Ahold de voorgenomen dividenduitkering van 0,48 cent per aandeel, goed voor een uitkering van zo'n 400 miljoen euro, en aandeleninkoop van een half miljard euro gewoon betalen.

Per saldo kwamen de beschikbare liquiditeiten, een optelsom van het geld in kas en het deel van de kredietfaciliteit met banken dat niet wordt ingezet, uit op 3 miljard euro eind 2014.

Met een liquiditeit van 2 miljard euro is Ahold onder normale omstandigheden tevreden. Dit betekent dat er op het moment nog voldoende ruimte is voor Ahold voor investeringen, het terugbetalen van schuld en uitkeringen aan beleggers.




Gerelateerde artikelen