VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 maart 2015

Het AEX-fonds Altice blijkt bedrijf met twee gezichten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

AEX-bedrijf Altice is een bedrijf met twee gezichten. Het combineert een flinterdun eigen vermogen en een grote schuldenberg met flinke winstgevendheid.

Geld ophalen om overnames te doen is één van de voordelen die een beursnotering bieden.

Als het om dat overnames gaat heeft het nog maar kort in Nederland genoteerde Franse telecombedrijf Altice in korte tijd een behoorlijke reputatie opgebouwd.

Altice strooit met miljarden alsof het niets is. Vorig jaar werd branchegenoot SFR gekocht van Vivendi.

Daar kwamen vervolgens de overname van Virgin Mobile en recent Portugal Telecom bij. Ook is het bedrijf in de afrondende fase van de uitkoop van minderheidaandeelhouders uit het Franse kabelbedrijf Numericable.

Om extra geld van aandeelhouders heeft Altice nog niet gevraagd. De reeks overnames is grotendeels met schuld gefinancierd. Altice heeft de nettoschuld in ruim een jaar met een factor vier laten groeien tot bijna 24 miljard euro.

Dat heeft tot duizelingwekkende schuldratio's geleid. Onder de megaschuld zit slechts 849 miljoen euro aan eigen vermogen, wat neerkomt op een verhouding schuld-eigen vermogen van bijna 29.

Het bedrijf lijkt het begrip hefboom dus een nieuwe betekenis te geven. Dat verklaart wel ten dele waarom de koers hard is opgelopen van 28,25 euro bij de beursgang naar meer dan 90 euro nu.

Als het lukt om de winstgevendheid te laten oplopen, wat de bedoeling is, dan valt een relatief groot deel van de winst namelijk toe aan de aandeelhouders.

Betalen
Kijkend naar de mate waarin Altice in staat is zijn rentelasten op te brengen, zien de financien er wel weer normaler uit.

Op de bijna 20 miljard euro schuld die het heeft voor de overname van Portugal Telecom betaalt het gemiddeld 6 procent rente.

De extra schuld meegerekend komen de jaarlijkse rentelasten straks uit op circa 1,5 miljard euro. Hier staat een bedrijfsresultaat (EBITDA) inclusief Portugal tegenover van bijna 5 miljard euro.

Het bedrijfsplan van Altice rust grotendeels op de aanname dat het bedrijf in staat is de winstgevendheid van zijn aankopen te vergroten. Daarachter zit een relatief gunstig scenario over de ontwikkeling van de economie in de markten waar Altice actief is.

Als de werkelijkheid weerbarstiger blijkt, kan het dankzij de grote schuldenberg ook weleens heel anders uitpakken. Het dubbeltje kan bij Altice echt twee kanten oprollen.


Gerelateerde artikelen

Reactie VEB op verzoekschrift Elliott in zaak Akzo Nobel
Bod op Accell is (nog) geen knock-out bod
Bod op Accell is (nog) geen knock-out bod
11-04-2017

Niet alle oer-Hollandse merken komen in handen van buitenlandse onderneming…

Lees verder

overname
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
06-03-2017

VEB vindt het onbegrijpelijk dat TMG exclusief met Mediahuis/VPE blijft pra…

Lees verder

overname TMG
Schuld begint zelfs bij Altice te knellen
Schuld begint zelfs bij Altice te knellen
09-12-2016

AEX-fonds Altice overweegt zijn in 2015 gekochte Amerikaanse activiteiten n…

Lees verder

Altice

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}