VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers in KPN zijn in de laatste jaren weinig verwend als het om dividend gaat. De verkoop van Base kan hierin verandering brengen.

De weg van KPN naar een puur Nederlandse speler is er een geweest vol hobbels. 

In het recente verleden haalde het belconcern onderdelen verschillende keren uit de etalage vanwege gebrek aan belangstelling. 

Zo weigerde topman Eelco Blok in 2012, ondanks verschillende biedingen, het Belgische onderdeel Base van de hand te doen omdat de verkoopprijs hem niet aanstond. 

Dat blijkt achteraf verstandige zet. Door de opgeveerde fusie- en overname-activiteiten zou de prijs voor te verkopen onderdelen nu wel eens flink meer kunnen opleveren dan 2 jaar geleden. 

Telenet is bereid een stevige 1,33 miljard euro te betalen voor het Belgische onderdeel, omdat het flinke voordelen kan realiseren door kabel en beldiensten samen te voegen. 

De overnamesom is ongeveer 300 miljoen euro meer dan waar de markt op had gerekend. 

Solvabiliteit omhoog 
Met de verkoop van Base is KPN weer een nagenoeg Nederlands bedrijf. Een belegger die het langjarige perspectief neemt, ziet dat het buitenlandavontuur ontzettend veel geld heeft gekost. 

Maar voor de beleggers van vandaag zal er een sloot cash binnenstromen, die de solvabiliteit van het concern zal verbeteren. 

Dit heeft alles te maken met verhoudingen. Het Belgische bedrijfsresultaat van 149 miljoen euro in 2014 zal na de verkoop dan wel uit de boeken verdwijnen, hier staat tegenover dat de netto-schuld met maar liefst 1,3 miljard euro afneemt. 

Als hiermee rekening wordt gehouden zou de leverage rate - nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat - eind 2014 niet 2,8 maar 2,4 bedragen. 

Aangezien KPN een positieve kasstroom heeft zal de schuld in de komende jaren verder dalen en de ratio waarschijnlijk verbeteren. 

Hoger dividend
Veel beleggers zullen - na een flinke korting op het dividend en een fikse verwatering door een kapitaaluitgifte in 2013 - hopen op een verhoging van het dividend. 

Bij de vierde kwartaalcijfers maakte topman Eelco Blok bekend het dividend over 2015 met één cent te verhogen tot 8 eurocent. Beleggers hoopten eigenlijk op (iets) meer, maar waren verheugd met de opmerking van topman Blok dat beleggers rekening moesten houden met een "groeiend dividend in de toekomst". 

Door de cash die binnenstroomt als gevolg van de verkoop, zou deze groei wat dichterbij kunnen komen. 

De analisten van SNS Securities gaan er vanuit dat KPN 300 miljoen euro van de verkoopopbrengst zal gebruiken om schulden af te lossen, en de rest zal aanwenden voor aandeleninkoop en dividenden. 

Dit betekent dat het dividend over 2015 zeker kan verdubbelen tot 18 eurocent. Op de huidige koers van 3,24 geeft dat een rendement van 5,5 procent. 

De analisten van Rabobank houden er rekening mee dat KPN het dividend van ongeveer 150 miljoen euro dat ontvangen wordt op het belang in Telefónica Deutschland direct zal doorschuiven naar haar eigen aandeelhouders. 
Dit zou betekenen dat het dividend over 2015 zou kunnen toenemen tot een kleine 12 eurocent. 

Eelco Blok geeft aan dat KPN pas na afronding van de deal aan beleggers zal vertellen wat hij met de cash gaat doen. 

DE DEAL IN HET KORT

Beleggers lijken tevreden met de deal.

  • Op het Damrak stijgt de koers van KPN in eerste aanleg met meer dan 2 procent. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van de deal?
  • KPN ontvangt met 1,3 miljard euro een nette prijs voor de Belgische activiteiten. Het bedrag komt overeen met een kleine 9 keer het bedrijfsresultaat (ebitda) van 2014. De meeste analisten hielden rekening met een lagere overnamesom van 1 miljard euro.
  • Base is samen met andere partijen verwikkeld in een miljardenrechtszaak tegen Belgacom, het grootse belbedrijf van België. KPN blijft het recht behouden op eventuele inkomsten uit deze claim.
  • Er is een break up fee van 100 miljoen euro overeengekomen. Mocht Telenet afhaken zal KPN dit bedrag overgemaakt krijgen van de Belgen.
  • De mededingingsautoriteiten moeten de deal nog goedkeuren. KPN zal aandeelhouders opheldering geven over de aanwending van de opbrengst zodra de deal helemaal rond is.



Gerelateerde artikelen