VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

2015 is het jaar waarin Aegon zijn financiële doelen zou moeten gaan halen. De jaarstart was matig en het lijkt er niet op dat de targets voor winstgroei en rendement gehaald gaan worden.

De eerste kwartaalcijfers op zichzelf stelden al teleur. Aegon meldde enkele tegenvallers, waaronder meer dan verwachte uitkeringen op levensverzekeringen in de VS. De nettowinst daalde ten opzichte van een jaar geleden met een vijfde.
 
Beleggers in Aegon zijn op zich gewend aan onverwachte tegenvallers bij de cijferpublicatie. In het recente verleden zorgden onder meer de hedges waarmee Aegon is ingedekt tegen koersdalingen en aangepaste levensverwachtingen voor teleurstelling.
 
Zo ook woensdag. Op de beurs stond Aegon onderin de AEX-index. Het aandeel verloor ruim 2 procent.
 
Maar hoe staat Aegon er op de lagere termijn voor? Na de financiële crisis herijkte Aegon zijn strategie en werden vier financiële doelstellingen voor 2015 geformuleerd. De score op deze doelen is gemengd.
 
7 tot 10 procent groei onderliggende winst
 
Dit is een doelstelling voor de hele periode 2012 tot en met 2015. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Aegon dit gaat halen. In 2012 bedroeg de onderliggende winst bijna 1,8 miljard euro per jaar, vorig jaar was dat ruim 1,86 miljard euro per jaar.
 
Als de winstgroei vanaf 2012 7 procent was geweest, was Aegon dit jaar richting de 2,4 miljard onderliggende winst uitgekomen. Dat lijkt niet reëel gezien de winstdaling van 6 procent die woensdag werd gemeld.
 
Een belangrijke reden waarom de winstgroei van Aegon achterblijft is de lage rente. Een aantal jaar geleden ging Aegon er nog vanuit dat de Amerikaanse tienjaars rente in 2016 op 4,75 procent zou staan. Op dit moment staat de rente op 2,2 procent. De lage rente is overigens een probleem voor de hele verzekeringssector.
 
Een rendement tussen 10 en 12 procent
 
De beperkte winstontwikkeling betekent ook dat Aegon zijn doelstelling voor het rendement op het eigen vermogen niet haalt. Het laatste kwartaal van 2014 kwam de verzekeraar met 9,7 procent in de buurt van het doel, maar dat was een kwartaal zonder grote tegenvallers. Over het afgelopen kwartaal staat er 7,2 procent in de boeken.
 
1,3 tot 1,6 miljard euro vrije kasstroom
 
De vrije kasstroom is voor aandeelhouders uiteindelijk waarschijnlijk de belangrijkste maatstaf van de prestaties. Dit bepaalt namelijk mede in hoeverre Aegon dividend kan betalen en het dividend kan laten groeien.
 
De doelstelling voor de vrije kasstroom werd in 2014 met 1,2 miljard euro net gemist. De vrije kasstroom in het eerste kwartaal van 2015 is ondanks de tegenvallende winstcijfers 8 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Daarmee is de ondergrens van doelstelling nog goed haalbaar.
 
30 tot 35 procent inkomsten uit vergoedingen
 
Aegon wilde minder afhankelijk worden van ontwikkelingen op financiële markten en de inkomsten uit vergoedingen en commissies vergroten. Dit doel werd eerder al gehaald.
 



Gerelateerde artikelen