VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN krijgt langzaamaan meer armslag om meer dividend te betalen. Anders dan in het verleden moet het geld er wel zijn voor deze uitkeringen, want schulden wil het telecombedrijf steeds minder.

De kas van KPN is met 2,3 miljard euro goed gevuld. Maar tegelijkertijd heeft KPN met meer dan 9 miljard aan schulden ook nog een hele hoop vreemd vermogen. Ten opzichte van de verdiencapaciteit (bedrijfsresultaat) ligt de nettoschuldenratio op 2,8. 

Bij veel andere bedrijven op het Damrak ligt de ratio een stuk lager.

Niet voor niks heeft KPN nu meer discipline als het gaat om de vrije kasstroom. In het eerste kwartaal van 2014 stroomde er per saldo nog 292 miljoen euro uit de onderneming.

Nu is de vrije kasstroom 34 miljoen euro positief. Zo is het werkkapitaal onder meer verbeterd, oftewel klanten betalen eerder hun rekeningen en KPN zelf wat later. Ook liggen de rentebetalingen lager bij het concern.

Deze rentelasten zullen waarschijnlijk nog wel verder dalen de komende jaren. In juni zal KPN bijvoorbeeld 1 miljard euro aan obligaties met geld uit de kas aflossen.

Operatie op de rails
Na enkele kwakkeljaren is het (aangepaste) bedrijfsresultaat het eerste kwartaal nipt gestegen met 0,2 procent naar 622 miljoen euro. Ter indicatie: dit resultaat daalde de eerste maanden van 2014 nog met 21 procent.

Het kleine plusje komt door meer klanten (customer base growth) en de positieve effecten van kostenbesparingen. Die leveren op jaarbasis zo’n 170 miljoen euro op stelt KPN.

Topman Eelco Blok heeft sinds eind 2013 afscheid genomen van 950 werknemers (FTE). Uiteindelijk wil de topman in 2016 ruim 2000 werknemers laten afvloeien (ten opzichte van 2013).

Dat het bedrijfsresultaat niet wat verder opliep kwam onder meer door de slechte cijfers bij de zakelijke markt. Hier daalde het resultaat met 13 procent. Dit hakt erin omdat de zakelijke markt met 680 miljoen euro omzet in het eerste kwartaal goed is voor een derde van de concernomzet.

KPN stelt dat de hele markt in Nederland krimpt omdat klanten ‘doorgingen met het rationaliseren en optimaliseren van hun telecomportfolio’.  Klanten letten dus op de centen en/of willen betere producten.

KPN probeert in te spelen op alle veranderingen door bijvoorbeeld gebundelde klantproposities aan te bieden en producten te standaardiseren. Per 1 februari is KPN bijvoorbeeld met KPN ÉÉN Grootzakelijk van start gegaan:  klanten kunnen meerdere modules afsluiten (bijvoorbeeld vast bellen en mobiel bellen) onder één contract, prijsplan, factuur, helpdesk en aanspreekpunt.

De krimpende zakenmarkt werkt ook door in de omzet, want die daalde voor heel KPN in het eerste kwartaal met ruim 3 procent naar bijna 2 miljard euro. Bij de consumentenmarkten stabiliseerde de omzet min of meer, doordat KPN hier klanten voor zich wist te winnen. In tegenstelling tot de zakelijke markt wist KPN het bedrijfsresultaat te verbeteren.

Naar de toekomst
KPN houdt vast aan de voorspelling van een stabilisatie van het bedrijfsresultaat dit jaar. De vrije kasstroom moet verder groeien in 2015, onder meer door nog iets minder te investeren dan eerder verwacht.

KPN stelt verder dat het dividend per aandeel naar verwachting in 2016 verder kan groeien. Dividenduitkeringen van het 20,5 procent belang in Telefónica Deutschland zullen helpen hierbij.

Door  de commitment van het telecombedrijf om een investment grade kredietprofiel te hebben, moeten beleggers waarschijnlijk niet uitgaan van een dividendbonanza.

Een hoge kredietbeoordeling betekent niet te veel schuld. En de rating van KPN is met BBB- van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s op het nippertje kredietwaardig.

Kasoverschotten zullen dus worden ingezet voor meerdere zaken. Er moet geïnvesteerd worden in het bedrijf en schuld worden afgelost. Kleine binnenlandse overnames sluit KPN ook niet uit.




Gerelateerde artikelen