VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij Air France-KLM hebben langzittende aandeelhouders voortaan dubbel stemrecht. Daarmee is de luchtvaartmaatschappij de uitzondering. Bij de andere ‘Fransen' aan het Damrak blijft het ‘one share, one vote'.

In Frankrijk is vorig jaar de wet Florange aangenomen die de regelgeving voor Franse beursgenoteerde bedrijven verandert.

Voortaan hebben aandeelhouders die langer dan twee jaar een aandeel bezitten automatisch een dubbele stem op aandeelhoudersvergaderingen.

Bedrijven kunnen hiervan afwijken. Ze moeten daarvoor wel, met goedkeuring van de aandeelhoudersvergadering, in hun statuten opnemen dat dit onderdeel van de wet niet van toepassing is. Daarvoor hebben ze tot april volgend jaar de tijd.

Staat aan de macht
Op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM haalde een dergelijk voorstel het donderdag niet. Dit betekent in de praktijk vooral dat grootaandeelhouder de Franse staat meer invloed krijgt bij het concern.

De Amsterdamse beurs heeft nog een aantal bedrijven met een Franse signatuur. Overnamemachine Altice is in de kern bijvoorbeeld een Frans bedrijf, heeft alleen in Amsterdam een beursnotering en is formeel een Luxemburgse vennootschap.

Gemalto en Esperite hebben wel beursnoteringen in Parijs naast die in Amsterdam, maar zijn formeel Nederlandse bedrijven. ArcelorMittal heeft zijn hoofdvestiging ook in Luxemburg.

Voor al deze concerns geldt de Franse wet daarom niet. De dubbele stemregel is hier dus ook niet van toepassing. Wat betreft Arcelor is dat nog wel opmerkelijk. De directe aanleiding voor de wet was namelijk een protest in Florange tegen een sluiting van een fabriek van Arcelor.

Dubbele noteringen
Vastgoedbedrijven Unibail-Rodamco en Klepierre zijn wel Franse bedrijven met dubbele noteringen in Amsterdam en Parijs. Beiden zijn net als Air France-KLM ontstaan uit het samengaan van een Franse en Nederlandse beursgenoteerde onderneming.

Zowel Unibail als Klepierre heeft onlangs in zijn statuten echter opgenomen dat alle aandeelhouders één stem hebben. Unibail deed dit vorige maand op de aandeelhoudersvergadering, Klepierre eind vorig jaar al.

In al deze gevallen hoeven aandeelhouders die korter dan twee jaar deelnemen, dus niet te vrezen voor een uitvergrote invloed van langzittende aandeelhouders.

Toch laat het voorbeeld van Air France-KLM zien dat het wel een aandachtspunt is bij Franse bedrijven, vooral als de Franse staat grootaandeelhouder is. Het is vooral iets om in gedachten te houden bij de volgende Franse overname die resulteert in een dubbele notering.
Gerelateerde artikelen