VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analisten van de bank UBS stelden onlangs weinig kostenvoordelen te zien bij een samengaan van Ahold en Delhaize. Dat is niet verrassend want de twee supermarktbedrijven hebben te maken met dezelfde uitdagingen en hanteren dezelfde aanpak om daarmee om te gaan.

Ahold publiceerde woensdag zijn eerste kwartaalresultaten. Delhaize deed dat al begin deze maand. Dat maakte het mogelijk de twee naast elkaar te leggen en overeenkomsten te zoeken. Vijf overeenkomsten tussen het Nederlandse en het Belgische supermarktconcern op een rij.
 
1. Druk op positie in de thuismarkt
 
Ahold voert in Nederland een gevecht met prijsvechters Aldi en Lidl en Jumbo. Doorgevoerde acties en prijsverlagingen lijken nu effect te hebben. Albert Heijn heeft zijn marktaandeel en de gemiddelde omvang van de boodschappenmand van zijn klanten in het eerste kwartaal zien groeien.
 
In België heeft Delhaize ook te maken met prijsvechters, waaronder Albert Heijn zelf. Delhaize is ook bezig met het verlagen van de prijzen. Het zag de omzet en het marktaandeel in de thuismarkt in het eerste kwartaal nog afnemen, maar meldde wel een kentering tegen het eind van het kwartaal.
 
2. Afhankelijk van de dollar
 
Beide bedrijven halen grote delen van hun omzet uit de VS en zijn dus afhankelijk van de dollarkoers. Bij Ahold compenseerde de stijging van de dollar een krimp van de omzet en de bedrijfswinst in de VS. Het operationeel resultaat van Ahold was zonder de stijging van de dollar met circa 13 procent afgenomen, tegen 0,5 procent daling die nu kon worden gemeld.
 
Het beeld bij Delhaize was hetzelfde. Delhaize kon een winstgroei melden van 4,4 procent. Maar zonder valuta-effecten was de bedrijfswinst met 15 procent gekrompen.
 
3. Herpositionering in de VS
 
De bedrijven zijn allebei bezig om de activiteiten in de VS te herpositioneren. Ahold wil met meer verse producten, het verbeteren van de klantervaring en gerichte prijsverlagingen marktaandeel terugwinnen. De herpositionering van Delhaize’s keten Food Lion onder de campagneslogan ‘easy, fresh and affordable’, lijkt bijna een kopie van die van Ahold.
 
4. Weinig winstgevende activiteiten in opkomend Europa
 
Ahold heeft een positie in Tsjechië. Vorig jaar werd deze uitgebreid met de overname van 49 winkels van Spar. De omzet nam hierdoor sterk toe, maar de winstmarge was met 0,4 procent miniem. Een jaar eerder werd een winstmarge van 2,2 procent gehaald. Ahold stelde dat de overname van de winkels over heel 2015 een beperkte negatieve impact op de marges zal hebben.
 
Delhaize heeft een positie in Zuid-Oost Europa, dat wil zeggen in Griekenland, Roemenië en Servië. De winstmarge was met 2,3 procent lager dan die van de activiteiten in de VS en België.
 
5. Druk op de marges
 
De marges bij Delhaize als geheel waren tot voor kort flink lager dan bij Ahold. Maar de laatste tijd zijn de bedrijven naar elkaar toegegroeid. Dit komt vooral doordat de marges bij Ahold zijn teruggezakt.
 
Ahold zakte een jaar geleden voor het eerst sinds het bedrijf de winstmarge rapporteert onder de 4 procent. Het eerste kwartaal van dit jaar was de marge 3,5 procent. Delhaize zat tegelijkertijd op 3 procent.
 
Ahold en Delhaize lijken al met al opvallend op elkaar. Ze hebben te maken met uitdagers op hun thuismarkt en activiteiten in de VS waar nog flink werk aan de winkel is.
 
Een combinatie van de bedrijven zou de kans bieden om de gedeelde uitdagingen samen aan te gaan. De keerzijde hiervan is dat de bedrijven elkaar amper versterken. Welke van de twee visies op de bedrijven sterker is zal mede bepalen of het komt tot een fusie of niet.
 



Gerelateerde artikelen