VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kabelmaatschappij Altice tart met een megaschuld en een enorme koersstijging de wetten van de beurs. Met een aandeleninkoop en een optieprogramma laat de top in ieder geval zien te geloven in zijn eigen succes.

Het bedrijf hield maandag zijn aandeelhoudersvergadering. Deze gelegenheid werd aangegrepen om enkele opvallende maatregelen langs aandeelhouders te loodsen. Allereerst kreeg het bestuur de bevoegdheid om eigen aandelen in te kopen. Het programma gaat drie jaar lopen en heeft een omvang van maximaal 1 miljard euro.

Hiermee voegt Altice zich in een lange rij Westerse ondernemingen die langs deze weg kapitaal teruggeven aan aandeelhouders. In de VS werd vorig jaar bijvoorbeeld voor een half biljoen dollar aandelen ingekocht.

Verkeerde timing 

Een van de kritiekpunten is dat bedrijven vaak op het verkeerde moment kopen. Dat wil zeggen, ze slaan aandelen in op het moment dat koersen hoog staan en geven vervolgens weer aandelen uit als de koersen zijn gezakt.

Uit een onderzoek van de VEB bleek vorig jaar ook dat bedrijven genoteerd aan de Nederlandse beurs het voorgaande decennium vaak veel te duur inkochten. Het resultaat was verspilling van miljarden aan aandeelhouderswaarde. Het VEB-onderzoek

De koers van Altice is sinds de beursintroductie vorig jaar ongeveer verviervoudigd. Het zou kunnen dat er nog meer koersstijgingen in het vat zit, maar dat ligt niet voor de hand, dus te duur inkopen lijkt bijna ingebakken in het programma van het kabelconcern.

Krap

Daar komt nog eens bij dat Altice niet bepaald ruim in zijn middelen zit. Het had aan het eind van het eerste kwartaal een nettoschuld van ruim 24,5 miljard euro. Een reden om aandelen in te kopen is het afgeven van het signaal dat een bedrijf vertrouwen heeft in zijn succes op de langere termijn. Dat zal ook in het geval Altice zo zijn.

Datzelfde signaal gaat ook uit van het optieprogramma. Naast de aandeleninkoop vroeg en kreeg Altice maandag ook toestemming om dit met 100 miljoen euro uit te breiden. Altice had al een optieprogramma voor het bestuur en een selecte groep personeelsleden. Bestuursvoorzitter Dexter Goei heeft bijvoorbeeld 2,65 miljoen opties gekregen bij de beursgang.

Deze opties hebben een uitoefenprijs gelijk aan de introductieprijs van het aandeel, 28,25 euro. Tegen de huidige koers zou dit pakket een waarde hebben van ruim 243 miljoen euro. De eerste opties zijn overigens pas begin volgend jaar uit te oefenen. De beloning van de top van Altice is met een vast salaris van 1,1 miljoen euro per jaar relatief beperkt. Ook de bonus die de bestuurders over 2014 kregen, in totaal 2,2 miljoen euro, was niet groot. 

De bestuurders zijn dus voor hun beloning sterk afhankelijk van de prestaties van Altice. Bij de huidige koersen is het kassa, maar bij een sterke terugval kan de beloning wel eens flink tegenvallen.  Voor de ontvangers van de nieuw uit te geven opties geldt dat helemaal. De uitoefenprijs hiervan is namelijk gelijk aan de beurskoers de afgelopen maanden. Zoals gezegd staat die op een ongekend hoog niveau.

Met dit programma zendt het bestuur van Altice dus ook de boodschap uit dat het vertrouwen heeft in het succes van het met schuld gefinancierde kabelavontuur. Getuige de almaar verder stijgende koers, lijken beleggers vooralsnog ook overtuigd.




Gerelateerde artikelen