VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurskoers van Ahold spurtte maandag 11 mei omhoog, na mediaberichten over fusiebesprekingen tussen Ahold en Delhaize. Ahold bevestigde deze gesprekken pas dinsdag. De vraag is of dit niet laat is.

De Belgische zakenkrant De Tijd berichtte op zaterdag 9 mei 2015 uitvoerig over fusiebesprekingen tussen Ahold en Belgische concurrent Delhaize. Van meerdere bronnen vernamen journalisten van de krant dat de twee supermarktbedrijven (opnieuw) bezig zijn met een paringsdans.

Pas op dinsdag 12 mei 2015 (voorbeurs) meldde Ahold dat zij fusiebesprekingen met Delhaize was gestart.

In de tussentijd had de koers van het Ahold-aandeel al gereageerd op de publicatie van de krant. De koers van Ahold schoot maandag tot wel 8% omhoog. Opvallend voor een defensief bedrijf als Ahold, dat duizenden supermarkten bezit in Amerika en Europa.

Ahold-aandeelhouders die op 11 mei 2015 hun aandelen hebben verkocht, hebben mogelijk schade geleden omdat zij niet adequaat door Ahold zijn geïnformeerd over de fusiebesprekingen.

De VEB vraagt Ahold nu om opheldering met als kernvraag: waarom heeft Ahold pas op dinsdag haar aandeelhouders geïnformeerd over de besprekingen met Delhaize? Brief aan Ahold
 
Onduidelijk
Beleggers die maandag in Ahold hebben gehandeld, hadden mogelijk geen kennis genomen van het bericht in De Tijd of hadden gedacht dat het bericht onjuist was.

Beursgenoteerde ondernemingen hebben de plicht haar beleggers per persbericht te informeren over koersgevoelige informatie. Een onbevestigd bericht in een krant kan nooit als vervanging gelden.

Plicht onderneming
Beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht om koersgevoelige informatie over de eigen onderneming onverwijld, oftewel zo spoedig mogelijk, algemeen verkrijgbaar te stellen. Deze openbaarmaking moet via een persbericht plaatsvinden.

Er is onder meer sprake van koersgevoelige informatie als een overname gaat plaatsvinden. Uitstel van openbaring van koersgevoelige informatie is in bepaalde gevallen toegestaan, onder voorwaarde dat de uitgevende instelling, hier Ahold dus, de vertrouwelijkheid van de informatie zal waarborgen.

Met het verschijnen van het artikel van De Tijd over de fusiebesprekingen op 9 mei 2015 en de latere bevestiging daarvan door Ahold op 12 mei was in ieder geval duidelijk dat Ahold de vertrouwelijkheid van de koersgevoelige informatie niet langer kon waarborgen.

Kader: Cijfertjes
Op maandag 11 mei 2015 steeg de koers van Ahold met 5,48 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag 8 mei 2015. De omzet (volume) was maandag 11 mei 2015 11.738.990 stuks. Dit volume was fors hoger dan het gemiddelde dagvolume in de twaalf maanden voor 11 mei 2015.

Het persbericht van Ahold over de fusiebesprekingen werd op dinsdag 12 mei 2015 voorbeurs gepubliceerd. De koers van Ahold steeg op dinsdag met 1,38 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag 11 mei 2015.

Ahold zette in 2014 ruim 32 miljard euro om, met name in De Verenigde Staten (60 procent van de omzet) en Nederland. Concurrent Delhaize is met ruim 21 miljard euro omzet in 2014 een stuk kleiner dan Ahold. De VS is ook bij Delhaize de grootste afzetmarkt, op twee komt thuismarkt België.


  




Gerelateerde artikelen