VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 juli 2015

Historische uitspraak rechter is belangrijke overwinning voor onteigende SNS-beleggers

Historische uitspraak rechter is belangrijke overwinning voor onteigende SNS-beleggers
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggersvereniging VEB mag namens beleggers vragen om een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij de genationaliseerde bankverzekeraar SNS. Een dergelijk onderzoek is een belangrijke stap op weg naar compensatie van gedupeerde beleggers.

Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam woensdag bepaald.

Een onderzoek naar mogelijk wanbeleid is een vaker gebruikte manier voor gedupeerde aandeelhouders om recht te halen, maar lag in het geval van SNS gecompliceerder. Bij de nationalisatie van de bankverzekeraar in februari 2013 werden de aandelen SNS onteigend waardoor aandeelhouders in één klap hun eigendom en zeggenschap verloren.  

De uitspraak van het gerechtshof van vandaag maakt duidelijk dat ook onteigende aandeelhouders recht kunnen halen, waarbij een onderzoek naar de gang van zaken een eerste stap is. Volledige uitspraak

Als het verzochte onderzoek wordt toegewezen, krijgen onteigende beleggers SNS eindelijk inzage in alle feiten die hebben geleid tot de ondergang en nationalisatie van SNS. Dat is een belangrijke stap op weg naar compensatie van gedupeerde beleggers.

Bij zijn uitspraak van vandaag heeft de Ondernemingskamer tot uitgangspunt genomen dat de nationalisatie en de wet die deze ingreep mogelijk maakte op geen enkele manier tot doel had om aandeelhouders het recht te ontnemen om een enquête te beginnen.

VEB verheugd

De VEB is namens duizenden aangesloten beleggers verheugd met de uitspraak. VEB-directeur Paul Koster laat in een reactie weten dat “onteigende beleggers eindelijk zicht gaan krijgen op de feiten die hebben geleid tot de ondergang van SNS. Het is een signaal van vertrouwen richting de financiële markten: beleggers in Nederland raken bij een nationalisatie van een financiële instelling hun enquêterecht niet kwijt.”

“Ga je mee?”

Vanaf de beursgang in 2006 heeft SNS ernaar gestreefd veel particulieren onder zijn aandeelhouders te hebben. “SNS gaat naar de beurs, ga je mee?”, zo luidde het motto van de campagne om vooral kleinere beleggers als aandeelhouder te interesseren. Beleggers die op de uitnodiging van SNS zijn ingegaan, hebben honderden miljoenen euro’s in rook zien opgaan.

Van de ruim 17 euro waarvoor het aandeel negen jaar geleden naar de beurs ging, hebben beleggers tot op heden geen cent terug gezien.  Het aanstaande onderzoek moet definitief duidelijk maken wie dit debacle is aan te rekenen.

Compensatie onteigening

Los van het onderzoek naar mogelijk wanbeleid is nog een juridische procedure gaande over de vraag welke vergoeding de Nederlandse Staat beleggers moet betalen voor de hun onteigende stukken. Volgens de wet moet de staat na onteigening beleggers compensatie aanbieden, in dit geval was het aanbod nul euro. Dat staat in schril contrast met de koers van het aandeel SNS op het moment van nationalisatie: 0,84 euro. 

Het is uiteindelijk aan de rechters van de Ondernemingskamer om de uiteindelijke compensatie vast te stellen. De Hoge Raad heeft op 20 maart 2015 de contouren geschetst aan de hand waarvan deskundigen de waarde dienen te bepalen. Het is nu aan de Ondernemingskamer om deskundigen te benoemen die een faire prijs moeten bepalen. 


Gerelateerde artikelen

VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
07-09-2017

Leden van de VEB beoordelen hun magazine Effect gemiddeld met het cijfer 7,…

Lees verder

VEB effect lidmaatschap
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
01-09-2017

De puzzelboekjes van Keesing spelen de hoofdrol in de overname van TMG door…

Lees verder

VEB telegraaf TMG
VEB bereikt schikking met accountant Deloitte voor InnoConcepts-aandeelhouders
VEB bereikt schikking met accountant Deloitte voor InnoConcepts-aandeelhouders
22-08-2017

Beleggersvereniging VEB heeft een minnelijke regeling getroffen met Deloitt…

Lees verder

compensatie innoconcepts
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}