VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de halfjaarcijfers van TomTom.

 TomTom voerde de omzet in het tweede kwartaal van 2015 met 5 procent op tot 265 miljoen euro. Een dalende consumentenomzet werd meer dan gecompenseerd door inkomsten uit zakelijke diensten en verkoop van licenties.

Het bedrijf gaat uit van een winst per aandeel van 20 cent in 2015 en een omzet rond de 1 miljard euro.

 

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedTomTom gaat hier niet concreet op in. De opmerkingen die worden gemaakt over de groeikansen in consumentenproducten (sporthorloges, de introductie van een actiecamera) en in de automobielindustrie ademen wel enig optimisme uit.

 

2.Valuta

undefinedValuta-effecten pakken bij TomTom slecht uit. De brutowinst (ebitda) daalde van 37 miljoen naar 28 miljoen euro en de nettowinst viel daalde zelfs met 70 procent naar 2,5 miljoen euro.

TomTom zegt dat dit komt door de zwakkere euro. Kosten in andere valuta drukken daardoor zwaarder op het resultaat.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedTomTom geeft nu geen informatie over de geografische verdeling van de omzet of het resultaat. Uit het jaarverslag 2014 blijkt dat het leeuwendeel van de omzet uit Europa en Noord-Amerika komt.

Wel werd er in het tweede kwartaal een overname gedaan in Australië: het bedrijf Location Navigation werd overgenomen van Sensis. De Australische kaartdatabase wordt geïntegreerd in het mondiale 'transaction-based' real-time platform van TomTom.

 

4. Impact Griekenland

undefined Het woord Griekenland komt in het halfjaarbericht van TomTom niet voor.

 

5. Invloed bezuinigingen overheid

undefinedOok over de gevolgen van overheidsmaatregelen wordt niet gerept.

 

6. Lage rente

undefinedTomTom heeft niet veel schulden, maar zag hier toch de kosten oplopen: 0,2 miljoen euro in het afgelopen kwartaal tegen nihil een jaar eerder.

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen