VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de halfjaarcijfers van Unilever.

 

Prestaties Unilever

Unilever voerde de omzet in de eerste helft van 2015 met 12 procent op tot 27 miljard euro. De winst daalde echter met 11 procent naar 2,7 miljard euro, vooral  doordat vorig jaar flinke eenmalige winsten werden geboekt op verkoop van dochters.

Unilever toont zich tevreden, omdat de winst gecorrigeerd voor die eenmalige factoren met 16 procent toenam.

Unilever verwacht over het hele jaar een omzetgroei te laten zien die hoger is dan die van de concurrentie. De winstmarge zal daarbij ook verbeteren.

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedBepaald niet. Het concern zegt last te hebben van de moeilijke economische omstandigheden waardoor de vraag naar voedings- en verzorgingsmiddelen wereldwijd nauwelijks groeit. 

2.Valuta

undefinedDe goede resultaten van Unilever zijn eigenlijk vooral aan de valuta-effecten te danken: de omzet steeg met 12 procent, daarvan kwam 10 procent van valutameevallers. De volumegroei was slechts 1,1 procent, de prijzen konden met 1,7 procent worden verhoogd.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedUnilever moet het voor de groei de laatste jaren nadrukkelijk van opkomende markten hebben.

Zo ook nu: de onderliggende omzetgroei van het concern was 2,9 procent, maar die komt volledig voor rekening van opkomende markten waar de onderliggende omzetgroei 6 procent is. In de ontwikkelde markten is de onderliggende omzetgroei negatief.

 

4. Impact Griekenland

undefinedAan Griekenland maakt Unilever geen woorden vuil. Voor dit wereldwijd opererende bedrijf is Griekenland dan ook een zeer kleine markt. 

 

5. Invloed bezuinigingen overheid

undefinedOver de gevolgen van overheidsmaatregelen zegt Unilever niets.

 

6. Lage rente

undefinedUnilever zag de financieringskosten licht dalen van 212 miljoen naar 209 miljoen euro. De gemiddelde rentevoet bedroeg 2,7 procent, tegen 3,7 procent in 2014.

De financiering van pensioenen kostte wel meer geld in de eerste helft van 2015 (60 miljoen tegen 47 miljoen euro vorig jaar).

 




Gerelateerde artikelen