VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de halfjaarcijfers van RELX (Reed Elsevier).

 

Resultaten RELX

RELX, dat tot voor kort nog als Reed Elsevier door het leven ging, heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van ruim 4 miljard euro, 16 procent meer dan een jaar eerder.

De operationele winst steeg met 18 procent tot iets meer dan 1 miljard euro.

 

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedHet ziet er goed uit volgens RELX. Vooral de markt voor verzekerings- en bedrijfsinformatie draaide goed in de eerste zes maanden van het jaar.

De uitgever bevestigde de verwachting dat omzet en winst in heel 2015 zullen groeien. Het interim-dividend wordt met 17 procent opgeschroefd naar 0,115 euro per aandeel, een teken van vertrouwen.

 

2.Valuta

undefinedRELX geniet volop van valutaire meewind. De omzetstijging met 16 procent is vooral te danken aan gunstige wisselkoerseffecten, zonder die effecten groeide de omzet ook wel, maar met slechts 3 procent.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedIn China is sprake van sterk verschillende groeisnelheden per sector. In Brazilië meldt RELX dat het te maken heeft met een vertraging van de economische groei. De rol van opkomende markten is overigens beperkt.

RELX haalt het grootste deel van zijn inkomsten in de Verenigde Staten. Daar wordt ook meer groei behaald dan in Europa. Buiten Europa en de VS liggen de groeicijfers nog hoger dus RELX werkt eraan zijn positie in ‘high growth markets and geographies’ te vergroten.

 

4. Impact Griekenland

undefinedHet woord Griekenland komt in het halfjaarbericht van RELX niet voor.

 

5. Invloed bezuinigingen overheid

undefinedOok over de gevolgen van overheidsmaatregelen wordt niet gerept.

 

6. Lage rente

undefinedDe gemiddelde rentekosten daalden wel, maar de netto financieringskosten namen toch toe doordat er meer werd geleend: 102 miljoen euro tegen 84 miljoen in de eerste helft van 2014.

 




Gerelateerde artikelen