VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 juli 2015

Scandinavische telecombedrijven versus KPN: meer groei, een betere prijs

Scandinavische telecombedrijven versus KPN: meer groei, een betere prijs
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nu KPN zich bijna volledig richt op de Nederlandse markt is het definitief een middenmotor in de Europese telecombranche. De resultaten van KPN worden langzaam beter, maar beleggers die willen investeren in een middelgroot telecombedrijf kunnen beter naar het hoge noorden kijken.

KPN publiceerde woensdag halfjaarcijfers. De omzet daalde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014 met 4,5 procent. Tegelijkertijd stabiliseerde de operationele winst echter. KPN verwacht dat het resultaat over heel 2015 gelijk zal zijn aan dat over 2014.

Daarmee lijkt het schip bij KPN ten positieve gekeerd. Op de beurs werd dan ook positief gereageerd met een koerswinst van enkele procenten. Die stijging komt bovenop een koerswinst van meer dan 50 procent over het afgelopen jaar.

Maar hoe steekt het bedrijf nu af tegen andere middelgrote Europese telecombedrijven?  

 

Klik op de legenda om variabele te selecteren

 

 

Telecom in de vergelijking

KPN presteert wat betreft omzetgroei van deze vier bedrijven veruit het minst. Dat komt wel op het conto van de zwakke prestaties in de zakelijke markt. Hier ging op jaarbasis 9 procent van de omzet af.

In de consumentenmarkt doet KPN het helemaal niet slecht. De omzet uit mobiele telefonie nam de eerste jaarhelft met 2,4 procent toe. De drijvende kracht is de groei van mobiele data via 4G-netwerken.

 

Sterke datagroei 

De Scandinavische bedrijven profiteren ook van een sterke groei van het gebruik van mobiele data. Telenor zag de omzet in thuismarkt Noorwegen hierdoor met 6 procent stijgen.

Daarbovenop hebben de andere bedrijven activiteiten in opkomende markten. Telecom Austria is actief in Oost-Europa, al was de omzetontwikkeling hier negatief en moest die worden gecompenseerd door de thuismarkt.

Maar de Scandinavische bedrijven zijn groot in snel groeiende markten in het (verre) oosten. Telenor zit onder meer in Myanmar, Pakistan en Thailand. Teliasonera zit onder meer in Kazachstan, Oezbekistan en Georgie. De omzet uit ‘Eurazie’ nam bij Teliasonera ruim 17 procent toe.

Ondanks de matige resultaatontwikkeling heeft KPN echter wel het duurst geprijsde aandeel van deze vier bedrijven. Beleggers betalen ongeveer 45 keer de winst, uitgaande van de nettowinst over de eerste jaarhelft.

 

Dividendrendement

Het dividendrendement op basis van het verwachte dividend over 2015 is met 2,2 procent ook flink lager dan dat van de twee Scandinavische bedrijven, al is daarbij niet meegerekend dat de dividenden die KPN krijgt uit zijn belang in Telefonica Duitsland worden doorgesluisd naar aandeelhouders.

Meer groei en een betere prijs. Al met al lijken de Scandinavische bedrijven een betere investering voor beleggers met interesse in de Europese telecom dan KPN en Telekom Austria.


Gerelateerde artikelen

Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Wolters Kluwer: degelijk en stabiel, maar gaat het hard genoeg?
Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
13-02-2018

De top van Randstad maakt zich al enige tijd druk over het beeld dat het be…

Lees verder

dividend randstad uitzendbranche
BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}